Valtion ja säätiöiden yhteinen rahasto tukee taidetta miljoonilla euroilla – ministeri Kurvinen kiittelee säätiöitä uudesta yhteistyömallista

Pysyvää parannus taiderahoitukseen pitkän tähtäimen tavoitteena.
Kulttuuri

Esittävän taiteen tuen lisäämiseksi perustetaan valtion ja säätiöiden yhteinen rahasto, joka tukee taidetta miljoonilla euroilla. Vielä vailla nimeä oleva rahasto toimii uudenlaisella rahoitusmallilla, kertoo Suomen Kulttuurirahasto tiedotteessa.

Rahaston ei ole tarkoitus paikata muualla tehtyjä säästöjä. Sillä tavoitellaan laajempia muutoksia ja pitkällä aikavälillä pysyvää parannusta taiderahoitukseen.

Rahastoon on määrä sijoittaa alkuvaiheessa 10 miljoonaa euroa, mitä on myöhemmin mahdollista lisätä. Valtion osuus alkupääomasta on viisi miljoonaa. Mukana on neljä säätiötä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kiittelee Twitterissä säätiöitä uudesta yhteistyömallista.

Alkuvaiheessa tukea saavat esittävän taiteen vapaat ryhmät, jotka tekevät yhteistyötä valtionosuutta saavien taidelaitosten kanssa.

Hakukelpoisia ovat ensimmäisessä vaiheessa esittävän taiteen yhteisöt, jotka saavat vuonna 2022 Taiken toiminta-avustusta. Näitä on tällä hetkellä noin 170, joista kaksi kolmasosaa edustaa näyttämötaiteita ja kolmannes säveltaiteita.

Myöhemmin on määrä selvittää mahdollisuutta laajentaa tukea muille taiteenaloille.

Rahaston kevään 2022 ensimmäisen hakukierroksen ohjeet julkistetaan loppuvuoden aikana.

Rahastossa mukana olevat säätiöt ovat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Uusi rahasto ei vähennä näiden säätiöiden normaalisti jakamaa tukea.