Eduskunta sanaili aluepolitiikasta: ”Puhdas kaula ei ole kenelläkään”

Eduskunta

Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamisesta virisi eduskunnan kyselytunnilla vilkas keskustelu, joka laajeni myös aluepolitiikkaan yleensä.

Keskustajohtoista hallitusta syytettiin muun muassa poliisilaitosten, postien jopa raideliikenteen lopettamisesta.

– Koulutus keskitetään ja junavuorot lopetetaan, oppositio niputti.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen muistuttikin, että ”tässä salissa ei kenellekään ei ole puhdas kaula alueellisissa päätöksissä”.

– Puhdasotsainen väite, että joku ei olisi tehnyt keskittämispäätöksiä, ei pidä paikkansa, Vehviläinen huomautti.

Keskustelun Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamisesta aloitti Satu Taavitsainen (sd.) joka peräisi, miksi opetusministeri ei puuttunut Savonlinnan tilanteeseen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) myönsi, että lopettamispäätös on raskas Savonlinnalle, mutta korosti, että päätöksenteko kuului yliopistolain ja autonomian piiriin.

Ministeri totesi myös, että hallituksen kaavailema kahden miljoonan euron lisämäärärahakaan ei olisi muuttanut Itä-Suomen yliopiston päätöstä. Yliopisto olisi halunnut pitempiaikaisen ratkaisun.

”Poliittisen vaikuttamisen sauva käteen.”

Kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) toivoi, että opettajakoulutus voisi Savonlinnassa vielä jatkua ja kehui, että koulutus on siellä poikkeuksellisen laadukasta.

Gustafsson kehoitti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ottamaan poliittisen vaikuttamisen sauvan käteen, että ratkaisu löytyisi.

Myös Sipilä pahoitteli ikävää ja valitettavaa päätöstä.

Hallituksella olisi Sipilän mukaan ollut valmius lisärahoitukseen, eikä vieläkään ole myöhäistä, jos yliopisto tekee uuden ehdotuksen.

– Käsityksemme on, että väliaikaisella rahoituksella ei koulutuksen tulevaisuutta turvata, mutta päätökseen voidaan palata jos yliopisto niin haluaa, pääministeri lupasi.