Eduskunta purki ahdistustaan Trumpin tullitemppuilusta – pääministeriltä tiukattiin varasuunnitelmia
Oppositiosta vaadittiin hallitukselta varasuunnitelmaa täysimääräisen kauppasodan varalle, kun eduskunta keskusteli maailmankaupan tilannetta koskevasta pääministerin ilmoituksesta.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aiheuttamien vahinkojen paikkaajaksi ehdotettiin vapaakauppasopimuksia, joita EU:n pitäisi hakea Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta
SDP:n Timo Harakka kaipasi pääministeri Petteri Orpolta (kok.) konkreettisia vaihtoehtoja.
– Jäin odottamaan, miten hyödynnämme Saksan investointi-innon. Jäin odottamaan, miten vahvistamme kauppasuhteita Intiaan, muualle Aasiaan.
Harakka arveli, ettei Orpo varmaankaan halua antaa sellaista kuvaa, ettei Suomi ole mitenkään valmistautunut kauppasodan vaaraan.
– Ja voitteko vakuuttaa, että EU ei suuntaa vastatoimiaan esimerkiksi puuntuontiin, mikä voisi johtaa Suomelle erityisen vahingollisiin vastatulleihin?

Orpo myönsi olevansa kauppasodan mahdollisesta roihahtamisesta erittäin huolissaan. Hänen mukaansa Suomella on kuitenkin vahvuuksia ja osaamista, jota maailmalla tarvitaan ja pöydillä on kymmenien miljardien edestä erilaisia investointisuunnitelmia.
– Osasta on tullut uutisia ihan viimeisten viikkojen ja päivien aikana, esimerkiksi 800 miljoonaa tuulivoimaan, joka lähtee nyt todella liikkeelle.
Orpon mukaan EU on nyt yhtenäinen ja vahva.
– Tässä ei ole ollut edes sitä yhtä soraääntä, joka normaalisti on. Kauppapolitiikka yhdistää nyt kaikkia, hyvä niin.
Orpon mukaan EU:n vastaus Yhdysvaltojen tariffeille tulee olemaan voimakas, mutta toimet eivät ole vielä julkisia.
– Ensisijaisesti niillä näytetään, että Eurooppa on tosissaan. Näytetään presidentti Trumpille, että Eurooppa on tosissaan, ja ensisijaisesti halutaan päästä neuvottelupöytään ja löytää järkevä ratkaisu.
– Meidän ehdotuksemme lähtee siitä, että poistetaan tullit kokonaan Yhdysvaltojen ja Euroopan väliseltä kaupalta, mikä olisi kaikkien etu. Sen pitäisi houkuttaa myöskin Yhdysvaltoja, koska silloin me muodostamme jättiläismäisen vapaakauppa-alueen esimerkiksi suhteessa Kiinaan, pääministeri selvitti.

Orpon mukaan EU-pöydällä on nyt monia merkittäviä kauppasopimuksia. Niille on tilausta, koska joka paikassa ollaan Yhdysvaltojen muuttuneesta politiikasta huolissaan.
– Ja siksi nyt kannattaa edetä, takoa, kun rauta on kuumaa.
Orpo kehotti suomalaisia yrityksiä olemaan nyt hötkyilemättä.
– Nyt ei ole aika mennä tähän Trumpin painostukseen ja siirtää toimintoja Yhdysvaltoihin, vaan nyt pitää odottaa, nyt pitää tukea eurooppalaisia toimijoita.
Hallitus sai osakseen epäilyjä myös sitoutumisestaan EU:n yhteiseen linjaan. Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Oras Tynkkynen huomautti elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) väläytelleen kahdenvälisiä erillisneuvotteluja USA:n kanssa ohi EU:n.
– Se on tässä tilanteessa aivan väärä ja haitallinen viesti, vaikka tarkoitus olisi kuinka hyvä. Ymmärrän toki sen, että jäänmurtajista kannattaa kauppaa käydä myös tässä vaikeassa kauppapoliittisessa tilanteessa.
Rydman vakuutti, ettei hallituksella ole linjakiistaa.
–Kauppapolitiikka kuuluu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan. Ja mitä tulee näihin tullikeskusteluihin Yhdysvaltain kanssa, ne käydään EU-tasolla ja Suomi toimii osana yhteistä EU-rintamaa.
– Kun te, edustaja Tynkkynen, väititte, että minä olisin väläyttänyt kahdenvälisiä tullineuvotteluita Yhdysvaltain kanssa, te todennäköisesti puhuitte vasten parempaa tietoanne, mikä ei tähän saliin yleensä kuulu, elinkeinoministeri napautti.

Pääministeri Orpo vannoi niin ikään, että hallituksen linja on täysin yhtenäinen.
– Te kysytte tämän varmaan kymmenen kertaa tulevien hetkien aikana, mutta näin siis on.
Orpon mukaan EU-ministerivaliokunnassa on tehty selkeät linjaukset.
– Ministeri Rydman ei ole ottanut EU-kauppapoliittiseen linjaan mitään eriävää mielipidettä, totesi vain, että meillä on neuvotteluita käynnissä Yhdysvaltojen kanssa myöskin muista asioista, joilla ei ole mitään tekemistä tariffien kanssa, kuten esimerkiksi jäänmurtajakysymykset. Minä toivon, että tästä ei tarvitse puhua.
Rydmanin mukaan Suomi käy paraikaa kahdenvälisiä neuvotteluita Yhdysvaltain kanssa mahdollisista merkittävistä jäänmurtajakaupoista.
– Me emme aio keskeyttää niitä, hän vakuutti.