CNN: Trumpilla ei ole strategiaa virkasyytteeltä puolustautumiseksi

Presidentti seuraa virkasyyteäänestystä ilman pääsyä sosiaaliseen mediaan.
Yhdysvallat

Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla ei ole oikeudellista strategiaa itsensä puolustamiseksi virkasyytteeltä, CNN kertoo.

Trumpilla ei ole tälle päivälle virallista ohjelmaa, ja hänen odotetaan seuraavan edustajainhuoneen virkasyyteäänestystä televisiosta. Presidentin tiedetään olevan suuttunut virkasyytemenettelystä, mutta hän ei pysty reagoimaan tapahtumiin Twitterissä, sillä Twitter sulki viime viikolla hänen tilinsä lopullisesti. Trump on saanut porttikiellon myös useimpiin muihin suuriin somepalveluihin.

Osa presidentin avustajista olisi halunnut avata Trumpille tilin johonkin pienempään palveluun, mutta Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä apulaiskansliapäällikkö Dan Scavino olivat estäneet tämän.

Kun Trump asetettiin virkasyytteeseen ensimmäisen kerran vuosi sitten, hänen lakitiiminsä teki aktiivisesti töitä presidentin puolustamiseksi. Trumpilla oli silloin takanaan myös koko republikaanipuolue.

Vaikka useimpien republikaanien odotetaan nytkin äänestävän virkasyytettä vastaan, juuri kukaan ei ole puolustanut presidentin toimintaa, vaan sanonut virkasyytettä kansaa tarpeettomasti jakavaksi toimeksi.

CNN kertoo myös, että Trump on viime päivinä pohtinut itsensä ja perheenjäsentensä armahtamista. Perheenjäsenensä Trump voi kiistatta armahtaa, mutta presidentin itsearmahdusoikeudesta on asiantuntijoiden kesken erimielisyyttä, ja asia menisi luultavasti korkeimpaan oikeuteen.

Presidenttikautensa päätyttyä Trump joutuu ratkomaan bisnesimperiuminsa ongelmia, jotka ovat kärjistyneet viimeviikkoisen kongressitalon hyökkäyksen jälkeen.

Useat yritykset ovat ilmoittaneet, etteivät enää tee yhteistyötä Trump Organizationin kanssa. Trump esimerkiksi menetti vuoden 2022 PGA-mestaruusturnauksen, joka oli tarkoitus järjestää hänen omistamallaan golfklubilla New Jerseyssä.

New York Timesin mukaan myös Trumpin yritysten suurin luotottaja Deutsche Bank on päättänyt lopettaa yhteistyön hänen kanssaan.

Viimeisin isku tuli keskiviikkona, kun New Yorkin kaupunki ilmoitti purkavansa sopimuksensa Trump Organizationin kanssa. Trumpin yritykset ovat pyörittäneet kaupungissa kahta luistelukaukaloa, Central Parkin karusellia sekä golfkenttää Bronxissa.

New Yorkin pormestarin Bill de Blasion mukaan viimeviikkoinen kapinaan yllyttäminen oli rikollista toimintaa, joka on peruste sopimusten purkamiselle.