Baltian maat ajautuvat syvemmälle korona-ahdinkoon – Latviassa väläyteltiin mahdollisuutta siirtää osa tehohoitopotilaista ulkomaille

Virossa otettiin käyttöön uusia rajoitustoimia sairaalakuormituksen helpottamiseksi
Ulkomaat

Koronatilanne Baltian maissa jatkaa synkkenemistään. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä nousi Latviassa maanantaina uusiin huippulukemiin, ja myös Virossa ja Liettuassa tartuntamäärät ovat nopeassa kasvussa.

Latviassa sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä pomppasi maanantaina yli 1400:aan, mikä on suurin määrä pandemian aikana. Maan terveysministeri Daniels Pavluts sanoi TV3:n haastattelussa, että Latvia saattaa tarvita kansainvälistä apua. Ministeriö on asettanut rajaksi 3000 sairaalassa olevaa potilasta.

–  Olemme kertoneet ulkomaisille kumppaneillemme, että saatamme tarvita lääkintähenkilökuntaa, ja äärimmäisissä tilanteissa meidän täytyy ehkä jopa siirtää tehohoitopotilaita ulkomaille, Pavluts sanoi.

Ruotsi on jo ilmoittanut avustavansa Latviaa lähettämällä maahan muun muassa 120 hengityskonetta.

Latviassa on viime päivinä todettu yli 2000 uutta tartuntaa päivässä ensimmäistä kertaa pandemian aikana. Päivittäisten kuolemien määrä on noussut yli 20:n.

Liettuassa on kirjattu viime päivinä yli 3000 tartuntaa ja kolmisenkymmentä kuolemaa päivässä.

Virossa raportoitiin maanantaina 1282 uutta tartuntaa ja kahdeksan virukseen liittyvää kuolemaa. Virossa oli 516 potilasta sairaalassa covid-19-taudin takia. Noin 66 prosenttia virolaisaikuisista on saanut täyden rokotussarjan.

Virossa astui maanantaina voimaan uusia koronarajoituksia. Jatkossa muun muassa elokuviin, teatteriin ja konsertteihin pääsee vain näyttämällä koronapassia. Sitä ei vastedes enää saa negatiivisella testitodistuksella, vaan ainoastaan koronarokotuksilla tai sairastetulla koronataudilla.

Viron parlamentin puhemies Jüri Ratas sanoi toivovansa, että Viro voisi seurata Pohjoismaiden mallia.

–  Tanskassa, kuten muissakin Pohjoismaissa, 80–90 prosenttia aikuisista on saanut kaksi rokoteannosta, mikä antaa ihmisille mahdollisuuden elää avoimessa yhteiskunnassa. Toivon, että Viro voisi olla samanlainen, Ratas kirjoitti sosiaalisessa mediassa.