Asunto- tai mökkikaupat mielessä? – Nämä tavallisimmat virheet kannattaa ehdottomasti välttää

Kiinteistökaupat

Koronapandemia vauhditti vuoden 2020 kiinteistökauppaa niin omakotitalojen kuin kesämökkienkin osalta ja sama trendi on jatkunut myös alkuvuonna 2021.

Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Groupin toimitusjohtaja Henri Alinen muistuttaa, että pientalokaupoilla myös omistajan muisti- ja vastuullista kasvaa.

Kiinteistökauppaa sääntelevän Maakaaren mukaan kiinteistön ostaja ei saa kaupan jälkeen vedota virheisiin, jotka ostaja olisi voinut havaita ennen kaupan tekemistä tai joista hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. 
 
– Harmittavan yleinen virhe on se, että liitetiedostoja ja raportteja ei lueta kunnolla läpi ostovaiheessa. Sanoisin, että jopa joka neljäs oikeuteenkin asti päätynyt kiista uuden ja vanhan omistajan tai taloyhtlön välillä olisi ollut estettävissä huolellisella taustatyöllä, Alinen painottaa. 

Kiinteistölakimies Groupin juristit ovatkin laatineet kuusikohtaisen muistilistan kiinteistön ostajalle: 

  1. Älä kiirehdi!

Kauppakirjaluonnoksen läpikäymiseen on syytä varata kunnolla aikaa. Liitteitä ei saa ohittaa: kuntotarkastukset, rakennuslupa-asiakirjat ja piirustukset kannattaa käydä huolella lävitse tarvittaessa asiantuntijan avustuksella, ettei myöhemmin synny kaupoista epäselvyyttä. Tärkeä muistettava nyrkkisääntö on, että mitään ei saa kuitata ennen kuin on lukenut ja ymmärtänyt koko kauppakirjaluonnoksen sisällön. 

2. Ole rohkeasti tietämätön – kysy, kysy ja kysy

Kysymysten määrässä ei ole syytä säästellä. Jos asiakirjat tuottavat harmaita hiuksia, on hyvä tukeutua ammattilaisen apuun myös ostovaiheessa. Välittäjältä kannattaa myös pyytää apua avointen kysymysten selvittämisessä. 

3. Tilaa kuntotarkastus luotettavalta taholta

Tärkeä lähtökohta on se, että kuntotarkastus pitää olla tehtynä ennen kuin jättää ostotarjouksen. Kuntotarkastastajissa on eroa, joten siinäkään kohdassa ei ole varaa oikoa, vaan on tärkeää valita laadukas ja luotettava kumppani.

4. Tutustu talon historiaan

Varsinkin vanhemmissa kohteissa on syytä käydä tehdyt remontit ja korjaustyöt huolella läpi. Tärkeintä on selvittää remonttihistorian vuosiluvut ja remonttien tekijöiden nimet. 
 
– Kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön korjausvelka. Esimerkiksi joissain vanhemmissa rivitaloissa isoimmissa remonteissa on säästelty ja silloin sitä voi olla paljonkin, muistuttaa Henri Alinen.

5. Tutki myös karttaliite

 Erityisesti kesämökkiä ostaessa on hyvä katsoa suurennuslasilla myös karttaliite. Sieltä on syytä tarkistaa ainakin muutama arkinen, mutta tärkeä asia: Onhan ranta osa tonttia? Meneekö pihatie vain omalla tontilla?
 
– Niitäkin tilanteita on tullut vastaan, että esimerkiksi osa mökkitiestä kulkee naapurin tontilla ja se on paljastunut vasta uusien naapureiden myötä, toimitusjohtaja Alinen huomauttaa.

6. Dokumentoi ja säästä kaikki kaupankäynnin asiakirjat

Ostovaiheen kaikki asiakirjat sähköpostiviestejä ja asuntoilmoitusta myöden on syytä pitää tallessa sen varalta, jos riitatilanteita kuitenkin ilmenee. 
 
– Kaupankäyntiin liittyvän tiedon katoaminen on kurjaa ja aiheuttaa mahdollisessa ongelmatilanteessa vain lisää harmia. Kaikki kaupankäynnin vaiheet on syytä kirjata mustaa valkoisella ja huolehtia siitä, että dokumentit tarvittaessa löytyvät vielä vuosienkin jälkeen, summaa Alinen.