Antti Kaikkonen paalutti keskustan vaalitavoitteiksi huolenpidon ja puolenpidon jatkamisen – ”On satavarmaa, että parannuksia perusturvaan ei olisi tullut ilman meitä”

Puoluevaltuusto

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistutti puoluevaltuutettuja siitä, mikä merkitys ja rooli keskustalla on ollut perusetuuksien parantamisessa kuluvalla hallituskaudella.

– Ilman keskustaa esimerkiksi pienimpään takuueläkkeeseen ei taatusti olisi tullut noin neljänkymmenen euron korotusta. Eikä pienimpiin äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoihin noin kahdeksankymmentä euroa lisää ensi vuonna.

– On satavarmaa, että näitä parannuksia ei olisi tullut ilman meitä, hän muistutti kokousväelle.

Kaikkosen mukaan tehtävää on toki vielä paljon jäljellä.

– Yli satatuhatta lasta elää maassamme köyhyydessä oloissa, jossa rahat riittävät nipin napin vain ruokaan ja vaatteisiin. Noin seitsemänkymmentätuhatta alle 30-vuotiasta nuorta on jo syrjäytynyt.

– Monien pätkä- ja silpputyöläisten sekä pienyrittäjien toimeentulo on koko ajan vaakalaudalla. Ulosotossa on jo lähes puoli miljoonaa suomalaista. Pienen eläkkeen varassa kituuttaa lukemattomia tätä maata rakentaneita ikäihmisiä, hän luetteli esimerkkejä..

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja määritteli puheessaan myös keskustan ykköstavoitteita tulevissa eduskuntavaaleissa.

– Se on huolenpito ja puolenpito. Huolenpito niistä ihmisistä, joiden voimat eivät syystä tai toisesta kanna. Ja niiden ihmisten puolenpito, joiden ääni ei kuulu. Samalla rakennamme tasa-arvoista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa kaikille suomalaisille.

– Työllisyyden parantaminen on ehdottomasti kaikessa tässä keskeinen osa ratkaisua, mutta se on vain väline oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Päämäärä on tärkein, Kaikkonen huomautti.

Pienituloisia lapsiperheitä voitaisiin vielä tukea täsmätoimilla.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen

Talouden kuntoonlaittovuosien jälkeen Suomessa on Kaikkosen mukaan nyt vihdoin  mahdollisuus tehdä parannuksia niin, että ne aidosti tuntuvat ihmisten arjessa.

– Kun laadimme tavoitteitamme tulevalle vaalikaudelle, pidän välttämättömänä, että lapsiperheiden asemaa parannetaan. Seuraavissa vaaleissa keskeinen osa ohjelmaamme on oltava keskustan perhepaketti, hän muistutti kuulijoita.

– Perheiden kotiapua on lisättävä ja palveluja parannettava kautta linjan. Lapsilisät on vähintäänkin sidottava indeksiin. Pienituloisia lapsiperheitä voitaisiin vielä tukea täsmätoimilla ja siksi tuenkin Juha Sipilän esittämää ehdotusta harkinnanvaraisesta lisätuesta lapsiperheille.

Kaikkonen veisi maaliin myös kauan kaivatun perhevapaauudistuksen.

– Perhevapaauudistus ilman muuta tarvitaan, mutta sen on oltava aito parannus perheiden toimeentuloon, ei leikkaus. Kotihoidontuen romuttamista, mitä kokoomus ja SDP näyttävät kaavailevan, emme voi hyväksyä. Uudistus on tehtävä lapsen etu ja perheiden tarpeet edellä.

– Pidän myös välttämättömänä, että pienimpiä eläkkeitä korotetaan lähivuosina. Keskustan on mietittävä tähän oma ratkaisunsa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja toivoi äänestäjien ihan vakavissaan pohtivan, mitkä ovat puolueiden vaihtoehdot, kuinka uskottavia ne ovat ja millaiset arvot niiden takana ovat.

– SDP:n vaihtoehto vie Suomen jälleen velkaantumisen tielle. Kokoomukselle hyvätuloisimpien hyysääminen on selvästikin korkea arvo.

– Ja mainittakoon vielä vihreät. Arvostan Pekka Haavistoa ulkopolitiikan tuntijana ja rauhanrakentajana. Mutta kotimaan asiatkin pitää hoitaa. Jos menisimme ensi vuoteen vihreiden vaihtoehtobudjetin esittämällä tavalla, seurauksena olisi 20 000 työtöntä Suomeen lisää.