Ajatko sinäkin tämän merkin ohi jarruttamatta? – Niin tekee moni muukin

Liikenneturvallisuus

Liikenneturvan seurantojen mukaan peräti kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

Näin siitä huolimattaa, että stop-merkki osoittaa paitsi väistämisvelvollisuutta, velvoittaa myös yksiselitteisesti pysäyttämään.

– Stop-merkkiä käytetään usein risteyksissä, joissa on syytä olla tarkempana. Syynä voi olla huono näkemä, vilkas liikenne tai eri tekijöiden yhdistelmä. Risteyksessä tai liittymässä on voinut sattua myös paljon onnettomuuksia tai vaaratilanteita, joita merkin velvoittamalla pysähtymisellä pyritään ehkäisemään, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo.

Stop-merkillä pyritään varmistamaan, että kuljettaja pysäyttää ajoneuvonsa ennen risteystä.

– Sen noudattaminen ei ole valintakysymys, Heiskanen painottaa.

Syitä siihen, että stop-merkki jää huomiotta on monia. Esimerkiksi, jos kuljettaja keskittyy kännykkäänsä, stop-merkki jää havaitsematta. Samoin tuttu reitti tai oma nopeus voivat aiheuttaa sen, että kuljettaja rullaa pakollisen pysähtymisen paikasta ohi jarruttamatta.

Heiskanen kuitenkin epäilee, että pysähtymättä jättämisen takana on todennäköisimmin silkka piittaamattomuus liikennesääntöjä kohtaan.

– Moni liikenteen vaaratilanteista kehittyy risteysalueilla, joissa merkkien ja väistämisvelvoitteiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää sekä oman että muiden turvallisuuden takia, Heiskanen painottaa.