Äärikansallismielisiä Suomi ensin -mielenosoittajia tuomittiin muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kolme noin nelikymppistä miestä tuomittiin liittyen vuoden 2017 Suomi ensin -telttamielenosoitukseen Helsingin Rautatientorilla
Rikostuomiot

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksi miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Miehistä toinen tuomittiin lisäksi kunnianloukkauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Tuomiot liittyvät Helsingin Rautatientorilla vuonna 2017 useita kuukausia olleeseen äärikansallismieliseen Suomi ensin -telttamielenosoitukseen. Jutussa kolmantena syytettynä ollut mies tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Oikeuden mukaan kovimman tuomion saanut nyt 44-vuotias mies kuvasi leirin purkutilanteessa kesällä 2017 useita poliiseja lähietäisyydeltä ja selosti kuvaamalleen videolle poliisien nimen. Lisäksi mies oli nimitellyt poliiseja esimerkiksi maanpettureiksi ja ”poliisikyttäsikapaskaksi”.

Videolla mies myös uhkaili yhtä poliiseista sanoen esimerkiksi ”tulet saamaan runtua vielä tulevaisuudessa”.

Oikeuden mukaan mies myös loukkasi syksyllä samana vuonna Helsingissä pitämänsä puheen kohteena olleiden maahanmuuttajakansanryhmien ihmisarvoa. Hän oli muun muassa nimitellyt irakilaisia ”rakkilaisiksi” ja afganistanilaisia apinoiksi.

–  Käytettyä ilmaisutapaa voidaan pitää paitsi halventavana ja paikkansa pitämättömänä, myös sellaisena, joka on omiaan lietsomaan halveksuntaa ja suvaitsemattomuutta, kirjoitetaan tuomiossa.

Oikeuden mukaan käytettyjen ilmausten voidaan katsoa olleen voimakkaasti yleistämällä suoritettua rasistista kyseisten ihmisryhmien tarkoituksellista panettelua ja solvaamista.

Mies tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan korvauksia asianomistajana olleille poliiseille.

Kaksi muuta mielenosoituksessa ollutta miestä tuomittiin päiväsakkoihin. 46-vuotias mies tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 40 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan 800 euroa.

Oikeus katsoo hänen striimanneen Youtube-videopalveluun 44-vuotiaan miehen pitämän maahanmuuttajia halventavan puheen, minkä jälkeen hän oli ladannut videon Youtubeen nimellä ”Pientä matustriimii”. Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi tullut ymmärtää yleisen elämänkokemuksen perusteella, että kyseessä oli lainvastainen vihapuhe.

Niin ikään telttamielenosoituksessa mukana ollut 36-vuotias tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta 60 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan 3240 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan korvauksia asianomistajana olleille poliiseille.

Oikeuden mukaan miehen ylläpitämällä Youtube-kanavalla julkaistiin poliiseja ”esitellyt” video. Mies ei oikeuden mukaan ollut videon kuvaaja, vaan hän latasi sen myöhemmin kanavalleen nähtäväksi nimellä ”Suomi-Maidan maanpetturi poliisit 2017”.