Opi perusasiat!

Puheenvuoro

Taistolaisten Agit Prop-yhtyeen laulussa Bertolt Brechtin sanoin kannustettiin ottamaan selvää asioista. Länsikommunistien aate ja toiminta oli Stalininkin sanoin ”hyödyllisten idioottien” touhua, mutta näiden väärässä olleiden puheista kannattaa jotakin jäädä miettimään.

Onko meillä keskustalaisilla, sivistystä korkeassa arvossa pitävillä jotakin huomioitavaa tuossa viestissä? Miten otsikon kehotusta sovellettaisiin nykypäivään?

Ilman työtä ei ole leipää. Ilman yrittäjää ei ole palkan maksajaa. Lapsen kasvatus on vanhemman vastuulla. Kunnioita vanhempia. Kohtele toisia kuin itse haluat tulla kohdelluksi.

Pienen kansan turva on yhtenäisyys/omavaraisuus. Koulutus on kehityksen perusta. Vahvempi tukee heikompaa, eikä veljeä jätetä. Jokainen ihminen kantaa oman vastuunsa, suuntaa elämänsä minne haluaa ja kykenee voimiensa mukaan auttamaan muita.

Elä oikein ja huolehdi terveydestäsi. Suomi on kokonaisuus, ja jokainen neliö on arvokas. Suomessa tulee aina olemaan armeija, mieluiten oma. Maassa maan tavalla.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa nämä perusasiat näyttävät välillä olevan hukassa. Joku esittää kuuden tunnin työpäivää (miksei neljän?), ikään kuin joku muu meitä elättäisi.

Jonkun mielestä maanpuolustus on aina se mistä voi luopua. Jonkun mielestä suomalainen ruoka on syypää kaikkiin ympäristöongelmiin eikä omaa ruokaturvaa tarvita.

Joidenkin mielestä on yhteiskunnan syy kun itse on tärvellyt elämänsä. Joidenkin mielestä ”lande” on paikka missä asuminen on oma vika. Joidenkin mielestä väri ihossa on ihmisarvon mittari. Jonkun mielestä ylpeys omasta maasta on väärin ja vanhoillisuutta.

Somerapakon öyhöttäjistä joihinkin kansanedustajiin saakka puhutaan kuin mitään käytöstapoja ei olisi.

Keskustalaisuuden parhaita ominaisuuksia on suomalaisten perusasioiden ymmärtäminen, tunnustaminen ja esillä pitäminen.

Tämä maa on aiempien sukupolvien rakentama ihme, elintason huippumaa, karuista olosuhteista, köyhyydestä ja vieraan vallan alaisuudesta nostettu menestystarina, jossa yksinkertaiset, perinteiset elämän perusasiat ovat olleet ohjenuorana.

Keskusta on kaikissa Suomen vaiheissa puolustanut arkijärkistä, kotimaahan luottavaa periaatteellisuutta, työtä, vastuuta ja sivistystä, koko maan arvoa ja tulevien sukupolvien varjelua.

Nämä eivät katoa mihinkään, eikä soisi keskustan sisälläkään näistä olevan epäselvyyttä. Kun itse elämme ja puhumme tämän supisuomalaisen linjan mukaan, viesti tulee kyllä selväksi muillekin.

Opi perusasiat.

Antti Kivelä Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja