Miten keskustasta moderni tulevaisuuden liike?

Puheenvuoro

Maalaisliiton aloittaessa toimintansa, se oli moderni ja innostava toimija.

Puolueen jäsenillä oli vahva ymmärrys siitä, että vain puolueen osastojen kautta oli mahdollisuus vaikuttaa ja pystyi vaikuttamaan. Puolueen järjestörakenne vastasi erinomaisesti silloisiin tarpeisiin.

Keskustan vahvan järjestökoneiston vaikuttavuus on heikennyt samaa vauhtia kuin yhteiskunta on kaupungistunut.

Jäsenyhdistysten ja jäsenten määrä on toki yhä mittava verrattuna mihin tahansa poliittiseen kilpailijaan, mutta hiljalleen sen vaikutus on hiipunut.

Tietääkö kukaan kuinka moni puoluerekisterissä olevista keskustan ja sisarjärjestöjen yhdistyksistä pitää edes sääntömääräiset kokouksensa?

Toimimattomuus on tuottanut nyt erikoisen ongelman, sillä tuhansilta jäseniltä on poistunut rekisteröity yhdistys. Erään kunnallisjärjestön alueella heitä on lähes saman verran kuin keskustan pienimmässä piirissä on jäseniä.

Yhteiskunta ympärillä on muuttunut, mutta me puolueena olemme vanhan monimutkaisen ja hierarkisen järjestörakenteen vankeja. Tämä jäsenyhdistyksen kokonaisuus ei enää palvele tehokkaasti tulevaisuuden vaikuttamistyötä.

Meneillään olevat järjestöuudistus ja sääntöuudistus ovat vain laastari, joka ei korjaa vikaa.

Keskusta puolueena ei ole yksin ongelmansa kanssa.

Puolueiden kyvyttömyyden ja hitaan reagoinnin vuoksi puolueiden perinteisesti hallitseman vaikuttamisen pelitilan ottavat yhden asian liikkeet, joissa yksittäinen ihminen nostaa esiin itseään kiinnostavan asian.

Sosiaalista mediaa hyödyntäen asian ympärille kerätään samanmielisten verkosto, jossa organisoidusti tuodaan asialle julkisuutta mediaa hyödyntäen ja näin ajetaan omaa asiaa eteenpäin.

Ja lopulta petytään, kun asian eteneminen törmää poliittiseen päätökseen.

Jos meillä olisi nyt mahdollisuus aivan puhtaalta pöydältä rakentaa uusi poliittinen liike Keskusta, miten se olisi viisasta organisoida?

Löytyykö meiltä rohkeutta etsiä Keskustalle tulevaisuuden puoluerakennetta, joka olisi nykyistä notkeampi liikkeissään ja palvelisi paremmin jäsenistöään ja yhteiskuntaa?

Kirjoittaja on Keskustanaisten puheenjohtaja

Ulla Parviainen