Sanna Marin antoi armonlaukauksen Rinteen vappusataselle

Pääkirjoitus

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi sunnuntaina, että hänen hallituksensa ei kykene lunastamaan silloisen oppositiojohtaja Antti Rinteen lupausta sadan euron korotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin.  

Vappusatasen tarina kannattaa ottaa politiikan oppikirjoihin esimerkkinä siitä, miten vaikeaa yhden puolueen on toteuttaa tavoitteitaan Suomen kaltaisessa monipuoluemaassa. Tarinan keskeiset käänteet kannattaa kerrata opiksi ja ojennukseksi tulevillekin päättäjille.  

SDP kärsi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa pahan tappion ja jäi oppositioon. Puolueen suosio alkoi siitä vähitellen nousta ja SDP alkoi tähytä paluuta hallitusvaltaan vuoden 2019 vaaleissa. 

Puheenjohtaja Antti Rinne haki erityisesti ikääntyvien äänestäjien tukea vappupuheessaan 1.5.2018 seuraavalla lupauksella: 

”Erityisesti lupaan, että SDP tulee parantamaan pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa. Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin…” 

SDP nousi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi, ja Antti Rinne muodosti hallituksen yhdessä keskustan, RKP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa. Hallituksen ohjelmaan vappusatanen vielä pääsi, mutta selvästi devalvoituna: 

”Hallitus käyttää 183 miljoonaa euroa pienimpien eläkkeiden korottamiseen noin 50 eurolla kuukaudessa nettomääräisenä. Korotus kohdistuisi arvion mukaan noin 1 000 euron kuukausieläkkeeseen saakka. Korotus toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta.” 

Lisäksi hallitus lupasi käynnistää kolmikantaisen selvityksen siitä, miten pienimpiä työeläkkeitä voitaisiin korottaa työeläkejärjestelmän sisällä. Vappusatasen loppuosan kohtalo jäi tämän selvityksen varaan:   

”Osana tätä selvitystä selvitetään keinoja, joiden avulla voitaisiin nostaa alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.”  

Hallitusohjelman lupaamat muutokset toteutettiin tämän vuoden alussa. Kansaneläkkeen täysi määrä nousi noin 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkkeen täysi määrä 50 eurolla kuukaudessa.  

Muutoksesta hyötyi noin runsaat 600 000 eläkeläistä, joiden kokonaiseläke on alle 1200-1300 euroa kuukaudessa. He saivat vähintään pienen korotuksen eläkkeeseensä. 

Sen sijaan työeläkejärjestelmän sisältä ei löytynyt tahtoa Rinteen lupauksen loppuosan toteutukseen. Sekä työnantajat että työntekijät tyrmäsivät ajatuksen, että alle 1400 euron työeläkkeitä nostettaisiin ottamalla rahat suuremmista eläkkeistä. Muutenhan korotusta ei voitaisi tehdä eläkemaksuja nostamatta. 

Pääministeri Sanna Marin pani vappusatasen tarinalle pisteen pääministerin haastattelutunnilla viime sunnuntaina 

”On tärkeää, että eläkkeitä on nostettu ja pienimpiä eläkkeitä on korotettu tämän vuoden budjettiin, mutta tämän lopun osalta valitettavasti ympäristö on muuttunut niin paljon, että en usko, että tähän on mahdollisuuksia tällä hallituskaudella.” 

Marinin viittaus koronakriisiin on todellisuudessa vain Rinteen suojaksi tarkoitettu viikunanlehti. Työmarkkinajärjestöjen vastarinnan vuoksi vappusatanen olisi haudattu joka tapauksessa. 

Rinnettä ja sosiaalidemokraatteja on helppo ilkkua eikä oppositio jätä tilaisuutta käyttämättä. Hyvällä tahdolla tarinan voi lukea toisinkin. 

Rinteen syöttö osui hallitusneuvotteluissa muiden puolueiden, erityisesti keskustan lapaan. Niiden ansiosta vähät rahat ohjattiin niille pienimpien eläkkeiden saajille, joille jokainen lisäeuro on kipeästi tarpeen.  

Suurin korotus tuli takuueläkkeeseen, jonka keskusta ajoi läpi Matti Vanhasen toisessa hallituksessa vaalikaudella 2007–2011. 

Ei siis tullut satasta mutta tuli kuitenkin kymppejä niitä eniten tarvitseville.