Hallitusratkaisun jälkipyykki jatkuu vieläkin

Pääkirjoitus

Hallitusratkaisun jälkipyykkiä on jatkettu vielä heinäkuussakin. Perussuomalaiset ja kokoomus kiistelevät nyt siitä, yrittivätkö he muodostaa yhteistä hallitusta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi tiistaina Turun Sanomien haastattelussa käyneensä vaalien jälkeen keskusteluja kokoomuksen kanssa perussuomalaisten johtaman hallituksen muodostamisesta.

Tavion mukaan kokoomuksessa oli halukkuutta tällaiseen ratkaisuun eli käytännössä vaalivoittaja Antti Rinteen syrjäyttämiseen hallituksen muodostajan paikalta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen yritti kiistää saman tien Tavion tiedot.

Mykkäsen mukaan kokoomus ei puolueena käynyt neuvotteluja hallituksen muodostamisesta perussuomalaisten johdolla. Tavio pysyi kannassaan ja kehotti Mykkästä tarkistamaan tiedot omiltaan.

Tavion ja Mykkäsen sanaharkkaan sopii sananlasku: ei savua ilman tulta. Aivan ilmeisesti perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä käytiin vähintään puolivakavia keskusteluja hallituksen muodostamisesta perussuomalaisten johdolla.

Kolmanneksi pyöräksi tähän hallitukseen suunniteltiin ilmeisesti keskustaa.

Itse asiassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti vaihtoehtoisten suunnitelmien olemassaolon jo toukokuussa, kun keskusta lähti hallitusneuvotteluihin vaalitappiosta huolimatta.

– Tulee mieleen, että olisi sitä muitakin vaihtoehtoja ollut, Orpo piikitteli keskustaa tiedotustilaisuudessa 8. toukokuuta.

Kokoomuskaan ei lähtenyt nyt tosissaan perussuomalaisten kelkkaan vaan tyytyi Orpon sanoin piikittelemään keskustaa muiden vaihtoehtojen olemassaolosta.

Puolueiden väliset hallitustunnustelut kuuluvat asiaan eduskuntavaalien jälkeen. Perussuomalaisilla oli täysi oikeus selvittää, voitaisiinko hallitus muodostaa heidän johdollaan. Saihan puolue vain yhden paikan vähemmän kuin SDP.

Asetelmaa voi verrata vuoden 2011 hallitusneuvotteluihin. Kokoomuksen Jyrki Katainen heitti kertaalleen vasemmiston ulos Säätytalolta, ja keskusta nousi hetkeksi neuvotteluihin mukaan.

Kulissien takana tunnusteltiin mahdollisuutta, että hallitusta olisi lähdetty rakentamaan kokoomuksen sijasta SDP:n johdolla. Aivan tosimielellä punamultahallitusta ei kuitenkaan lähdetty yrittämään vaan kokoomus ja SDP palasivat yhteiseen neuvottelupöytään.

Ratkaisun taustalla vaikutti sama tekijä kuin nytkin. Puolueet kunnioittavat kirjoittamatonta sääntöä, että suurimman puolueen puheenjohtaja saa yrittää hallituksen muodostamista niin kauan kuin haluaa. Vasta jos hän luopuu yrityksestä, katsotaan muita vaihtoehtoja.

Kokoomuskaan ei lähtenyt nyt tosissaan perussuomalaisten kelkkaan vaan tyytyi Orpon sanoin piikittelemään keskustaa muiden vaihtoehtojen olemassaolosta.

Perussuomalaisten yritys olisi joka tapauksessa kompastunut keskustaan. Lähtö perussuomalaisten johtamaan hallitukseen kokoomuksen kanssa olisi ollut keskustalle täysin mahdoton ajatus murskaavan vaalitappion jälkeen.