Korona väsyttää ja harmittaa – jaksa vielä hetki, osta ruoat etukäteen ja eristäydy kolmeksi viikoksi

Jos kaikki eristäytyvät muutamaksi viikoksi yhtä aikaa, katoavat taudin leviämistiet ja vaikea aika jää lyhyemmäksi, toimittaja Lauri Heikkilä kirjoittaa näkökulmassaan
Näkökulma

Odotettavissa on poikkeusolot. Hallitus ilmoitti, että erityistoimien jakso alkaa maanantaina 8. maaliskuuta. Kestoa poikkeustoimille on luvassa kolmen viikon ajan. Ravintolat menevät kiinni, kokoontumisia rajoitetaan ja ryhmätoiminta loppuu yli 12-vuotiailta.

Kolmen viikon jaksolle osuu eristysajan alkamisen yksivuotispäivä. Valmiuslaki otettiin käyttöön 17. maaliskuuta 2020, mutta jo aiemmin ihmiset alkoivat noudattaa erilaisia suosituksia, kuten etätöitä ja maskin käyttöä.

Valmiuslain aikana Uusimaa eristettiin muusta Suomesta. Rajan yli pääsi vain erityisen hyvästä syystä. Toimilla oli vaikutusta ja ihmiset noudattivat suosituksia hyvin.

Nyt hallitus haluaa mitoittaa toimet alueellisesti. Tämä on varmasti järkevää, sillä epidemiatilanne vaihtelee hyvinkin paljon maan eri osien välillä.

Nyt valmiuslakia ei oteta käyttöön. Hallitus haluaa pitää maan mahdollisimman auki, mutta mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset koronaviruksen erityisen tarttuvan brittimuunnoksen jyllätessä.

Odottavan aika on pitkä. Varsinkin jos odotusaika on muutenkin pitkä. Vuosi koronaa tuntuu liialliselta ajalta varmasti jokaisen mielestä. Ja edessä voi olla koko loppuvuosi jotakin samankaltaista.

Eristäytyminen ja yksinäisyys sattuvat moneen. Varsinkin lapsilla ja nuorilla on vaikeaa, kuten keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkokin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Monelta nuorelta jäävät ikäpolvikokemukset väliin. Ruutu ei ole sama asia kuin ihmisten ilmoilla olo. Nuoruudessa ihminen rakentaa sosiaalista minäkuvaansa, eikä verkkomaailma ole tähän mitenkään ihanteellinen alusta.

Jälkikäteen saattaa ajatella, että kesällä noudatettiin liiallista varovaisuutta. Kesäriennot festareista reissuihin ja mökkiviikonloppuihin ovat monelle vuoden parasta aikaa.

Viime kesänä ihmiset harrastivat näitä aiempaa vähemmän ja moni tapahtuma peruttiin. Kesällä epidemiatilanne oli kuitenkin pääasiassa hyvä, joten kesästä olisi ollut tärkeää saada puhtia odotettavissa olleeseen pitkään koronatalveen.

Moni odottaakin tulevaa kesää innolla. Jospa se olisi tavallista kivempi kesä, jospa silloin pääsisi jotain tekemäänkin. Sitten koronan loppusuora hoituisi syksyllä ihan omalla painollaan.

Tämä kevät ratkaisee paljon. Vuosi eristäytymistä ja erityisoloja käy hermoille. Ja kun edessä ovat vielä ne poikkeusolotkin.

Kansalaisyhteiskunta tarvitsee nyt voimannäyttöä ja yhteishenkeä. Jokin näppärä kansalaisjärjestö voisi lanseerata karanteenikampanjan poikkeusolojen ajalle.

Idea voisi olla, että kaikki, joille se on mahdollista hankkivat kolmen viikon elintarvikkeet etukäteen terveysturvallisesti ja viettävät sitten tulevat kolme viikkoa mahdollisimman karanteeninomaisesti.

Tärkein ase koronaa vastaan on eristys. Jos pystymme nyt keväällä olemaan kaikki yhtä aikaa ilman kontakteja riittävän pituisen ajan, korona vähenee merkittävästi, ehkä ratkaisevasti.

Siitäpä vinkkejä järjestöille. Kansalaiskaranteenin ajalle voi sitten keksiä kaikenlaista virtuaalista mukavaa. Sitähän tässä on kohta vuosi harjoiteltukin, joten jospa yhtä aikaa eristymisestä saadaan kaikille yhteinen kokemus. Sitten se tuntuukin ehkä vähemmän kurjalta.

Lauri Heikkilä Toimittaja