Kehysriihessä on nyt tosi kyseessä – keskusta ei aio niellä pannukakkua

Keskustalähteistä arvellaan, että tällä hetkellä hallituksesta lähteminen on yhtä todennäköistä kuin siellä pysyminen, toimittaja Pauliina Pohjala kirjoittaa näkökulmassaan.
Kehysriihi

Hallituksen puoliväliriihestä ei odotettu helppoa, mutta tilanne on kenties ennakko-odotuksiakin pahempi.

Nyt ei todellakaan käydä sellaista puoliväliriihtä, jossa asiat on sovittu pitkälti etukäteen, Säätytalolla syödään hernekeitot, annetaan medialle kommentit ja lähdetään kotiin. Riihen alkaessa asiat olivat aidosti auki ja vaarana on, että käteen jääkin pelkkä pannukakku.  

Asetelma on nyt keskusta vastaan muut puolueet. Keskustan suunnalta vihjaltiin jo etukäteen, että hallituksesta lähteminenkin on mahdollisuus, ellei yhteistä näkyä talouspolitiikan linjasta synny. Uhkailuille ehkä vähän naureskeltiin, mutta nyt hymyt saavat jo hyytyä. 

Keskustalähteistä arvellaan, että tällä hetkellä hallituksesta lähteminen on yhtä todennäköistä kuin siellä pysyminen.

Kaksipäiväiseksi suunnitellun riihen oli määrä päättyä tänään torstaina, mutta vielä iltapäivällä kaikki isot asiat olivat auki. Riihi venyy siis väistämättä. 

Viiden puolueen näkemykset riihen isoista asioista eli taloudesta, työllisyydestä ja turpeesta ovat niin kaukana toisistaan, että auttaako aikakaan? 

Säätytalolta kiiri viestiä niin kireästä tunnelmasta, että neuvotteleminenkin on vaikeaa. 

Keskusta haluaa työllisyystoimia, jotka aidosti vahvistavat julkista taloutta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) toi keskiviikkona neuvottelupöytään esityksen, jonka talous- ja työllisyystoimet eivät tätä riittävästi tee.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoo torpanneensa esityksen tuoreeltaan. Marin kuitenkin ilmoitti tämän jälkeen vielä julkisuuteen, että hän on tehnyt talous- ja työllisyystoimista kompromissiesityksen ja toivoo sen kelpaavan. SDP:ssä päätettiin siis hyökätä julkisuuden kautta. 

Keskustan puoluevaltuusto on koolla viikonloppuna, mutta keskusta tuskin pelaa aikaa sinne saakka.

Puoluevaltuustosta tulee mahdoton hässäkkä, ellei puoluejohtaja Saarikolla ole sinne mennessä selkeää näkemystä siitä, jatkaako keskusta hallituksessa vai ei.

Hallituksesta lähteminen olisi tietysti järisyttävä asia. Kukaan ei kaipaa sellaista kriisiä koronakriisin päälle, ja isot uudistukset kuten sote ovat kesken. 

Yksittäiset politiikan kysymykset eivät hallitusta kaadakaan, mutta asioiden kasautuminen ja luottamuksen puuttuminen voi sen tehdä. 

Keskustaa on koko vaalikauden ajan ärsyttänyt se, SDP on sen mielestä vasemmistolaisempi kuin ennen. Keskustan näkemyksen mukaan SDP on liimautunut vasemmistoliiton kantoihin talous- ja työllisyyspolitiikassa.

Tukea ei tule keskustalle edes RKP:stä. Keskustan mielestä on RKP on valunut pääministeripuolueen kylkeen ja pyrkii vaikuttamaan sen kautta. Keskusta on jäänyt siis aika yksin. Sille on jäänyt hallituksessa kirstunvartijan rooli, kuten Saarikkokin torstaina kuvaili.

Identiteetiltään keskusta on niin kaukana muista puolueista, ettei sillä ole tällä hetkellä riittävää luottoa siihen, huomioivatko hallituskumppanit sen näkemyksiä tulevissakaan tilanteissa.

Keskustassa on myös ohut usko tapaan, jolla hallitusta johdetaan. Koronakriisissä tyyli ehkä vielä jotenkin toimi, mutta nyt tarvittaisiin jo uudenlaista otetta. Vanha kunnon punamultahenki on keskustan haaveissa. 

Menneisyyden haamuna kummittelee myös Kataisen sixpack-hallitus, joka ei kyennyt taloutta ja työllisyyttä kohentaviin uudistuksiin. Suomi ei päässyt maailmantalouden kasvun imuun moneen vuoteen. Keskustassa kammotaan sitä, että Suomi jää taas lähtötelineisiin, kun koronakriisin jälkeinen nousu alkaa.

Keskustan mielestä meneillään olevaa kehysriihtä ei pohjustettu ajoissa. Talouspolitiikka jäi hunningolle, kun hallituksessa pyöriteltiin vain koronatoimia.

Keskusta ei ole aikeissa niellä pannukakkua, jos sellainen riihestä nyt syntyy.

Pauliina Pohjala Toimittaja