Ruokavirastosta tärkeä ohje kotipuutarhureille – Tiesitkö tämän omena- ja päärynäpuista?
Vierasperäiset kasvien tuholaiset ja kasvitaudit voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja ympäristölle, varoittaa Ruokavirasto.
Siksi myös kotipuutarhurin on tärkeää tietää, millä ehdoilla kasveja voi tuoda ulkomailta. Kotipuutarhan tavanomaisia tuhoojia voi ehkäistä tarkkailemalla ja huolehtimalla hyvistä kasvuolosuhteista sekä oikeilla kasvivalinnoilla.
Toisista EU-maista kasveja voi tuoda melko vapaasti. Kannattaa kuitenkin painaa mieleen, että tulipoltteen isäntäkasveja ei yleensä voi tuoda Suomeen.
Monivuotisista kasveista esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasvit, kuten omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, orapihlajat ja pihlajat sekä viiniköynnökset ja havukasvit ovat riskikasveja, jotka ovat tuontikiellossa EU:n ulkopuolelta. Sama koskee siemenperunaa.
Tulipolte on kasvien tuhoisa bakteeritauti, jonka oireena on versojen lakastuminen, mustuminen ja kasvin kuoleminen. Tulipolte kuuluu karanteenituhoojiin, joita ei saa päästää leviämään kasvintuotantoon tai ympäristöön.
– Suomen ilmastossa ulos istutettavat monivuotiset kasvit ovat suurempi riski kasvintuhoojien kannalta, koska myös niiden taudit ja tuholaiset todennäköisesti selviytyvät ilmastossamme ja voivat asettua tänne, Ruokaviraston erityisasiantuntija Paula Lilja kertoo tiedotteessa.
– Jos pihalle on tullut karanteenituhooja tai muu vieraslaji kasvituliaisen mukana, on tällöin vaarana, että se lähtee leviämään ympäristöön.
Uusille alueille leviävät kasvitaudit ja tuholaiset voivat vaurioittaa ekosysteemejä ja aiheuttaa vahinkoa maa- ja metsätaloudelle. Ääritapauksessa ne voivat vaikuttaa jopa ruoan saatavuuteen ja huoltovarmuuteen.
Kasvintuhoojat ja muut vieraslajit leviävät kansainvälisen kaupan sekä matkailun välityksellä, ja ilmastonmuutos luo niille suotuisammat olosuhteet myös Suomessa.
EU:n ulkopuolisista maista ei käytännössä voi tuoda kasveja matkatuliaisina. Kaikille kasveille, siemenille ja lisäysaineistolle on vaatimuksena kasvinterveystodistus, jonka hankkiminen ei yleensä onnistu matkalla ollessa. Verkko-ostoksilla todistuksen saaminen pitää varmistaa ennen tilaamista.
Oikeista kasvuolosuhteista huolehtiminen tukee kasvien terveyttä.
Kasveja istuttaessa tulee ottaa huomioon kasvin valon ja veden tarve sekä sopiva maaperä. Kasvintuhoojat viihtyvät usein tiheissä ja kosteissa kasvustoissa. Harvaan istuttaminen ehkäisee tuholaisten esiintymistä.
Kasvin tarpeen mukainen kastelu ja lannoitus edesauttavat kasvin omaa vastustuskykyä. Sairaalta näyttävät kasvit kannattaa poistaa, ja kitkeä rikkaruohot kasvustoista.