"Maailmassa tehdään vihreää siirtymää, ja yhtäkkiä täällä pöydälle onkin noussut turpeen veroetukeskustelu" – Turve kuumentaa kehysriihtä

Kehysriihi

Hallituksen kehysneuvotteluissa on torstaina pöydällä turve, josta etenkin keskustalla ja vihreillä on jyrkät näkemyserot. Keskustan mielestä turpeen käyttö on tullut alas liian nopeasti, ja kehitystä pitää nyt hillitä. Vihreät puolestaan tyrmää tuen turpeen polton jatkamiselle.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo teki tämän selväksi torstaina hallituksen puoliväliriihen toisen neuvottelupäivän alkaessa.

– Koko maailma siirtyy jatkuvasti kohti uusiutuvia energialähteitä, maailmassa tehdään vihreää siirtymää, ja samaan aikaan yhtäkkiä täällä pöydälle onkin noussut turpeen veroetukeskustelu, Ohisalo sanoi.

– Pidän erikoisena sitä, että tässä pitäisi yhtäkkiä alkaa antaa signaalia turvetuottajille, että kaikki jatkuu kuten aina ennenkin. Niinhän ei ole. Maailma muuttuu. Ja nyt näitä ihmisiä pitää tukea uuteen, heille tarvitaan tukea siihen siirtymään. Heille ei tarvita tukea siihen, että kaikki jatkuu kuten aina ennen, Ohisalo jatkoi.

Ohisalo sanoi kuitenkin uskovansa, että yhteinen näkemys löytyy siitä, että alan ihmisiä tuetaan.

– Uudelleenkouluttautumista, uutta elinkeinotoimintaa, mutta kestävämmin tavoin ympäristön kannalta.

Saarikko puolestaan totesi, että turvealan yrittäjien ja työntekijöiden lisäksi hallituksen on huomioitava se, että turpeen käytössä tapahtunut muutos ei ole liian raju vaikkapa kerrostalossa asuvan, lämmityslaskua maksavan suomalaisen kannalta.