Keskusta nosti kapinalipun ja ilmoitti, että se ei suostu hyvinvointialueiden pakkosäästöihin
Keskustan puoluevaltuusto ratkesi aplodeihin, kun puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoitti suorasukaisesti, että keskustan aluevaltuutetut eivät suostu tekemään hallituksen vaatimia leikkauspäätöksiä hyvinvointialueilla.
”Lippu on nostettu salkoon. Lähipalveluja puolustetaan aluevaltuustoissa viimeiseen asti”, Saarikko ilmoitti.
Saarikon mukaan keskustan aluevaltuutetut eivät ryhdy hallituksen likaisen työn tekijöiksi. Sote-uudistus oli välttämätön, ja se tarvitsee työrauhan, Saarikko sanoi ja kertoi keskustan olevan tämän asian kanssa ”perin vakavissaan ja hirvittävän tosissaan”.
”Ei ole mitään järkeä ajaa alas peruspalveluja – koska juuri niiden paremman saatavuuden vuoksi koko uudistus alun perin tehtiin. Petteri Orpo ja Riikka Purra: teidän on turha odottaa, että valtionvarainministeriön ukaaseilla kiristäisitte keskustalaisia aluevaltuutettuja. Me emme suostu järjettömyyksiin”, Saarikko ilmoitti.
KESKUSTA ei pysty yksin kaatamaan minkään hyvinvointialueen leikkaussuunnitelmia, vaikka sillä monella alueella vahvat asemat ovatkin.
Uskaltavatko muiden puolueiden aluevaltuutetut vastustaa hallituksen ja valtiovarainministeriön ukaaseja, kun budjeteista neuvotellaan ja niistä äänestetään?
Valtuutetut ovat alueidensa ihmisten edustajia ja heidän etujensa valvojia, eivät hallituksen kumileimasimia. Heidän tehtävänsä on huolehtia, että oman maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
Silloin kysytään myös, tohtivatko he jättää keskustan yksin puolustamaan oman kunnan lähipalveluja ja keräämään kaiken sympatian ja poliittisen pääoman oman kotiseudun puolustamisesta?
Vai tekevätkö he todellakin omien äänestäjiensä eduista piittaamatta kaiken sen, mitä Helsingistä määrätään? Säästävät, leikkaavat ja lakkauttavat terveyden- ja sairaanhoidosta, kansalaisten tärkeimmistä palveluista?
Sellainen muistetaan varmasti. Suljetut terveysasemat ja lakkautetut palvelut muistuttavat siitä joka päivä.
Annika Saarikko: ”Hyvinvointialueille pitää antaa aikaa ja sote-ammattilaisille työrauha.”
HYVINVOINTIALUEIDEN talousahdinko ei johdu sote-uudistuksesta eikä alueiden huonosta taloudenhoidosta, vaikka niin väitetään. Sote-kulut syntyvät siitä, että suomalaisten terveyttä ja sairauksia hoidetaan.
Näyttääkin siltä, että kun kokoomus ja perussuomalaiset suhtautuivat nihkeimmin ja suorastaan vastustaen viime vaalikauden sote-uudistukseen, ne kostavat nyt ja yrittävät romuttaa uudistusta.
Hallitus edustaa kuitenkin sitä valtiovaltaa, jolle sairaanhoitopiirien ja muiden sote-alan kuntainliittojen rahoitus siirrettiin eduskunnan päätöksellä. Tästä päätöksestä pitää hallituksen vastata eikä kiukutella edelliselle hallitukselle.
ENNEN sote-uudistusta suomalaiset maksoivat terveyden- ja sairaanhoidon kulunsa kunnallisverossa hyvin epäoikeudenmukaisesti. Kun valtio vastaa niistä, oikeus ja kohtuus toteutuvat paremmin. Niin vaatii perustuslakikin, kun se sanoo juhlallisesti näin:
”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.”
Hallituksen ja eduskunnan on siis hankittava riittävä rahoitus.
Lainaamalla, nostamalla veroja, myymällä omaisuutta, leikkaamalla jostain muusta, mikä ei ole yhtä tärkeää…
Rahaa kyllä on. Onhan sitä panna vaikka tunnin junan rahoittamiseen, suurituloisten veronkevennyksiin tai olutveron alentamiseen. Kai kansalaisten terveyden -ja sairaanhoito on tärkeämpää?
Sote-uudistuksen siirtymävaiheen rahoituslaista tuli tosin liian tiukka. Mutta on lakeja ennenkin korjattu.
”Muutokselle pitää antaa aikaa ja sote-alan ammattilaisille työrauha”, Saarikko sanoi.
”Huolehtikaa rahoituksen riittävyys. Vaatikaa alueita uudistumaan, mutta älkää kurjistako lastensuojelua, ikäihmisten kotihoitoa, vammaisten asumispalveluja tai terveysaseman hoitajavastaanottoja olemattomiin”, Saarikko sanoo.
Tätä neuvoa hallituksen pitäisi nyt kuunnella.