Ano Turtiainen on Halla-ahon perussuomalaisille muuntovirus, jolle puolue on kaikkea muuta kuin immuuni

Omanlaistaan sananvapausajattelua edustaneet perussuomalaiset joutuivat samaan leiriin muiden puolueiden kanssa, Pekka Pohjolainen kirjoittaa näkökulmassaan
Näkökulma

Eduskunnan puhemiesneuvosto pui ryhmyreillä täydennettynä viime perjantaina hyvin poikkeuksellista tapausta: kansanedustaja Ano Turtiaisen some-käytöstä.

Kokouksen lopputuleman voi tiivistää kolmeen sanaan: yhtä tyhjän kanssa. Menneen maailman pyhiä kääröjään pyörittelevällä eduskunnalla ei ole mitään mahdollisuuksia puuttua kansanedustajan käytökseen eduskunnan ulkopuolella. Edes minkäänlaista julkilausumaa ei annettu.

Kokoontumisen pontimena oli Turtiaisen tviitti, jossa kansanedustajan tulkittiin esittäneen vähintään peitellyn uhkauksen mahdollisen maskipakon säätämisen seuraamuksista.

’Kaikkia vituttaa jo. Ystäväni sanoi -”olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski.” No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla.”, Turtiainen tviittasi.

Puhemiesneuvoston kokousta ”Tupperware-kokoontumiseksi” luonnehtinut Turtiainen ei vastineessaan kuvia kumarrellut:

–  Mikä te – arvon puhemiesneuvosto – kuvittelette olevanne? Kuvitteletteko te, että minä olisin teillä töissä ja että olisin teille muka joku alainen ja tilivelvollinen teille tekemisistäni, Turtiainen kirjoitti ja jatkoi:

– Teidän on ihan turha yrittää puuttua mihinkään muihin tekemisiini. Kansalaiset ovat valinneet minut määräajaksi edustamaan heitä, joten heillä minä olen töissä, ja heille minä olen tilivelvollinen, Turtiainen sanoo.

Eikä siinä vielä kaikki: tuoreessa Facebook-päivityksessään Turtiainen kirjoittaa, ettei luota enää poliisiin, vaan suhtautuu siihen kuin pahimpaan viholliseensa.

Perussuomalaisten riveissä eduskuntaan keväällä 2019 noussut juvalainen entinen voimanostaja on jo puhunut itselleen potkut sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä että puolueesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio ja muu puoluejohto eivät ole siten enää vastuussa Turtiaisen teoista ja puheista, hänen nousustaan eduskuntaan osaltaan kylläkin.

Halla-aho avasi ajatteluaan kohuedustajasta kirjoittamalla hiljattain kolumnissaan Perussuomalainen-lehdessä Turtiaisen kaltaisineen tekevän poliittista itsemurhaa. Kun kalliolta on hypätty, ympärillä ei enää olekaan suuria kansanjoukkoja hurraamassa, Halla-aho näki.

Ehkä ei. Perussuomalaisille Turtiainen taitaa kuitenkin olla paljon kiusallisempi tapaus, kuin puolueessa halutaan julkisesti myöntää.

Tapaus Turtiainen ajoi Halla-ahon omanlaistaan sananvapausajattelua edustaneet perussuomalaiset ensimmäistä kertaa samaan rintamaan muiden puolueiden kanssa. Ennen on aina puolustettu kuinka kovia puheita tahansa.

Aikaisemmin eduskunnassa ei ole käytännössä ollut poliittiselle etiketille kintaalla viittaaville oman tiensä kulkijoille perussuomalaisten ulkopuolista vaihtoehtoa.

Halla-aho kuvasi ongelman ytimen oikeastaan itse arvioimalla, että erotetut henkilöt rakentavat mielellään ympärilleen sankarimyyttiä.

– He ovat ainoita, jotka uskaltavat sanoa asiat niin kuin ne ovat, He eivät nöyristele. He ovat rehellisiä ja kansan asialla. Muut ovat lampaita, Halla-aho summasi kolumnissaan.

Halla-ahon kiteytys on osuva. Nyt perussuomalaisten selkien ja maskinaamojen takaa löytyy kovan linjan äijä-äänestäjille Turtiainen, joka ei ole tyytynyt takarivin taavin rooliin, vaan näkyy ja kuuluu.

Turtiaisen kohtalon perussuomalaisissa voi ehkä nähdä niinkin, että puolue on pikku hiljaa matkalla enemmän tai vähemmän salonkikelpoiseksi ”tavalliseksi” puolueeksi, ehkä hallitusvastuu jo takaraivossa jyskyttäen.

Silläkin reissulla saattaa olla kuitenkin hintansa. Samoilla apajilla kalasteleva entinen persukansanedustaja on puolueelle kuin hankala muuntovirus, johon ei löydy rokotetta ja immuniteettia – ja joka vielä pakottaa kiusallisesti pitämään omalla naamalla maskin.

Pekka Pohjolainen Toimittaja