Lukijalta: Hallituksen alv-vuoristorata kurittaa pahiten liikunta-alaa
Nykyhallituksen poukkoileva arvonlisäverolinja kurittaa pahiten liikunta-alan yrityksiä, jotka usein ovat myös pieniä. Viimeisin hallituksen päätös arvonlisäveron alennuksesta ei lohduta ketään, päinvastoin.
Liikunta-alan merkitys terveyden edistämisessä ja yleinen hyvinvointivaikutus yhteiskunnalle puoltaa arvonlisäverokannan palauttamista 10 prosenttiin liikunta-alan osalta.
Muistellaan tapahtunutta liikuta-alan yritysten näkökulmasta:
Syksyllä 2024 muuttui yleinen arvonlisäverokanta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Liikunta-alalla tämä tarkoitti, että arvonlisäveromuutos kohdistui valmennus- ja Personal Training -palveluihin.
Syksyllä kaikki taloushallinto-, verkkokauppa- ja tilausjärjestelmät sekä -ohjelmistot päivitettiin lain edellyttämällä tavalla. Luonnollisesti veronkorotuksesta piti tiedottaa asiakkaille. Henkilökuntaa koulutettiin muutoksen osalta.
Syksyn mittaan tuli selväksi, että myös, liikunta-alalle merkityksellisimmän arvonlisäverokannan, 10 prosentin arvonlisävero tulee korottumaan jopa neljällä prosenttiyksiköllä. Hallituksen tekemä valmistelutyö oli tuskastuttavan hidasta, ja lopulta muutos sai lainvoiman vasta joulukuun loppupuolella.
Uusi korkeampi verokanta tuli voimaan jo 1.1.2025. Työpäiviä, pyhien rikkomana juhlasesonkina, jäi muutoksen toteuttamiseen vain muutamia päiviä. Jälleen päivitettiin kaikki ohjelmistot, koulutettiin henkilökuntaa ja tiedotettiin asiakkaille.
Hyvästä tiedottamisesta huolimatta osa asiakkaista ei voinut käsittää hinnankorotusta eikä sen taustalla olevaa lakimuutosta. Kritiikki hinnankorotuksesta kohdistui palvelutuottajiin, ei hallitukseen.
Muutos astui voiman järjettömästi liikunta-alan isoimman myyntisesongin parhaaseen myyntiaikaan. Se mitä myytiin 31.12.2024 klo 23:59:59 oli aivan muuta kuin mitä myytiin 1.1.2025 klo 00:00:01.
Kenen idea oli saattaa uusi arvonlisäverokanta voimaan 1.1.? Tämä henkilö ei varmasti ollut itse muutostöitä tekemässä, ei taatusti. Siellä jossain, missä tämä arvonlisäverokorotuksen tähti olikaan, skumppa virtasi ja vuodenvaihteen tunnelma oli korkealla.
Entäpä tämä uusin arvonlisäveromuutos, joka muuten jälleen astuu voimaan vuodenvaihteessa, 14 prosentista 13,5 prosenttiin. Onhan se näennäisesti kaunista, kun veroja lasketaan, mutta kovalla kädellä veroja on muissa yhteyksissä nyt kiristetty.
Yrittäjän näkökulmasta edessä ovat jälleen laajat ohjelmistopäivitykset, tiedottamista, kouluttamista sekä vuodenvaihteen lisätöitä. Nyt, mitä todennäköisemmin, alkaa myös kuluttajaviranomaisten seuranta ja suora kyttääminen, siirtyykö arvonlisäveron alentaminen kuluttajahintoihin.
Mitä kuluttaja veromuutoksesta hyötyy? Tyypillinen kuntosalijäsenyys maksaa 29,90–39,90 euroa kuukaudessa. Veromuutoksen kuluttajalle tuoma alennus on kuukaudessa 0,13–0,17 euroa eli vuodessa 1,56–2,04 euroa.
Jos yhtäjaksoinen asiakkuussuhde kuluttajan ja kuntosalin välillä kestää esimerkiksi kolme vuotta, kuluttaja hyötyy veroasteen alennuksesta jäsenyyskautensa aikana yhteensä 4,68–6,12 euroa.
Mitä sinä tällä kolmen vuoden aikana hankitulla säästöllä tekisit? Helsingissä sillä taitaa saada kupillisen cappuccinoa ja suklaakonvehdin lautasen reunalle.
Arvonlisäveromuutokset ovat aiheuttaneet yksittäiselle liikunta-alan yrittäjälle ja yritykselle tuhansien eurojen suorat ja välilliset kustannukset. Pienelle yritykselle nämä ovat olleet kohtalokkaita lisäkuluja raskaiden koronavuosien jälkeen, joista toipuminen on ollut edelleen kesken.
Liikunta-alalla ja liikunnalla on yhteiskunnallisesti, tutkitusti, merkittävä positiivinen vaikutus yksilön terveyteen sekä vahva ennaltaehkäisevä vaikutus muun muassa monen kansantaudin osalta. Olisin odottanut liikunta-alan osalta arvonlisäveron palauttamista 10 prosenttiin tai jopa sen poistamista kokonaan.
Ari Puroaho
keskustalaistaustainen liikunta- ja hyvinvointialan vaikuttaja ja uudistaja Vantaalta
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/