Mikko Kärnä ruokakeskustelusta: Tanskalainen tehotuotettu possu kelpaa, kotimainen puhdas ruoka ei
Keskustelu suomalaisen ruuantuotannon eettisyydestä kulkee harhapoluilla, katsoo keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.
Kärnä kirjoittaa blogissaan , että tanskalaista tehotuotettua possua, jolta on saparot katkottu, on mukavaa syödä kun se on hyvää ja halpaa.
– Ongelmia ei nähdä sairaalloiseksi jalostetuissa ja omin voimin poikimaan kykenemättömissä lihakarjaroduissa, kuten Belgian sinisissä, kunhan niitä ei vain Suomessa ole. Huolta eivät aiheuta ulkomailla tuotetun lihaan päätyneet valtaisat antibiootti- ja kasvuhormonijäämät, kunhan Suomessa vain hoidetaan asiat mallikkaasti.
Kärnän mukaan harva tuskin huolestuisi kloorilla salmonellavaaran takia pestyistä broilereistakaan, kunhan sellaisia ei vain tuotettaisi täällä.
– Olen nimennyt tämän kaiken Särkänniemen delfiini-ilmiöksi. Sillä tarkoitetaan, että kun siirretään joku itselle vaikea asia pois omista silmistä, kaikki asiassa nähdyt ongelmat poistuvat.
Keskustaedustajan mukaan suomalaisten tuotteiden hintaa kauhistellaan ja niitä moititaan helposti epäeettisiksi muutaman aktivistin muutamalta tilalta tuottaman kuvamateriaalin takia.
Kärnän mukaaan ulkolaisen viljan osalta ei ajatella yhtään, millaisia myrkkyjä sen tuottamiseksi on käytetty, mutta suomalaiseen viljaan ei saisi minkäänlaisia torjunta-aineita käyttää. Sitten kauhistellaan taas hintaa.
– Kauhistuttavaa soijaa taas ei saisi eläimille rehuna syöttää, mutta kun se syödään itse monikansallisten torjunta-aineita aineita käyttävien yhtiöiden valmistamassa tofussa, ollaankin sitten jo eettisyyden aallonharjalla.
Kärnän mielestä nyt alkaa olla viimeiset hetket tulla ulos kuplasta ja katsoa maailmaa hieman laajemmin.
– Suomalainen talonpoika nimittäin tuottaa maailman parasta, puhtainta, ekologisista ja eettisistä ruokaa juuri meille suomalaisille. Eikä se huoltovarmuuskaan ole yhdentekevä asia., Kärnä muistuttaa.