Kymen piiri juhli perustamissijoillaan – Piiri perustettiin pian itsenäistymisen jälkeen, juhlapuhuja puhuikin pienestä Kymenlaakson ihmeestä

Kymi 100

– Kunnallisjärjestöjen ja paikallisyhdistysten tehtävät ja toimintatavat ovat osin nyt toiset kuin sata vuotta sitten, mutta paikallisten toimijoiden merkitys ei ole yhtään vähentynyt, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen lauantaina Pien-Liikkalassa, jossa juhlittiin Kymen piirin 100-vuotisuutta.

– Vaikka välineet ja keinot ovat sadassa vuodessa uusiutuneet, paikallisuudella on aina ja on edelleen paljon merkitystä. Enpä tiedä toista puoluetta, jolle paikallisuus ja pienyhteisöjen arvot ovat niin merkittävässä asemassa kuin meillä. Keskustalaisille paikallisuus ei ole sisäänpäin käpertymistä eikä vastakkainasettelujen rakentamista, Kaikkonen kuvaili.

Maalaisliiton Kymenlaakson ja Lounais-Karjalan piirin perustava kokous pidettiin Pien-Liikkalan talossa 8.12.1918. Lauantaina 17. marraskuuta 2018 Pien-Liikkalan talossa oli samalla tavoin aistittavissa alkiolaisen aatteen voimaa, kun Kymen piiri juhli sadan vuoden ikäänsä.

Vuonna 1917 talolle kokoontui yksitoista paikallista maalaisliiton osastoa, jotka yksissä tuumin perustivat keskustan Kymenlaakson piirin. Ympäri piirin oltiin myös saavuttu juhlaan.

– Keskustan Kymenlaakson piiri ei puolueen iästä paljon taakse jää, juhlapuhuja totesi.

– Piiri on perustettu ajankohtana, jolloin nuori isänmaamme eli haastavia hetkiä. Voimmeko puhua pienestä Kymenlaakson ihmeestä? Repivän sisällissodan jälkeen paikalliset ihmiset näkivät tärkeäksi toimia yhdessä, rakentaa ja katsoa eteenpäin, Kaikkonen kyseli.

Kaikkonen sanoi, ettei puolueen perustehtävä ei ole paljon reilussa sadassa vuodessa muuttunut. Keskusta rakentaa edelleen omaa politiikkaa ihmisen, ei rakenteiden tarpeille.

– Emme me maakuntahallintoa rakenna sen takia, että hallintoa rakastaisimme. Se tarvitaan sen takia, että mielestämme Kymenlaakson asiat tunnetaan parhaiten Kymenlaaksossa. Siksi tämän alueen asioista pitää mielestämme yhä enemmän päättää täällä, alueella, paikan päällä, ei Helsingin kabineteissa. Ja tämän maakunnat tekevät mahdolliseksi, Kaikkonen siirtyi tähän päivään.

Myös piirin puheenjohtaja Jaana Keskitalo viittasi tervetuliaissanoissaan tuloillaan olevaan maakuntahallintoon.

– Se vahvistaa myös keskustapiirejä toimijoina, Keskitalo sanoi. Hän myös vitsaili piirin edistyksellisyydestä.

– Ei mennyt kuin 99 vuotta, kun Kymen piiri oli valmis valitsemaan johtoonsa naisen.

Kultaisen ansiomerkin saivat Anne Falck Pyhtäältä, Seppo Kiri Virolahdelta, Riitta Klemola Kotkasta, Leena Mäkinen ja Markku Pakkanen Kouvolasta sekä Pekka Ruoppa Miehikkälästä.

Hopeisella ansiomerkillä muistettiin Seija Halmetta ja Martti Heikkilää Pyhtäältä Hannu Heikkilää Kotkasta, Jarkko Tani Kouvolasta, Leena Kataikkoa ja Vesa Maaskolaa Miehikkälästä sekä Jarmo Tulkkia Virolahdelta.