Keskustanelikko: Diabeetikkojenkin on päästävä halutessaan armeijaan

Keskusta

Keskustan puolustusvaliokunnan jäsenet Joonas Könttä, Eeva Kalli, Pasi Kivisaari ja Mikko Savola kiittävät puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) päätöstä selvittää sitä, voitaisiinko diabeetikoille taata jatkossa mahdollisuus suorittaa halutessaan varusmiespalvelus.

Puolustusvoimien vuonna 2018 tekemä päätös lopetti diabeetikoiden mahdollisuuden suorittaa varusmiespalvelus vapaaehtoisena.

Päätös on keskustanelikon mukaan aiheuttanut ymmärrettävästi pettymystä varusmiespalvelukseen haluavien diabeetikkojen keskuudessa.

– On Suomen kokonaisturvallisuuden ja maanpuolustustahdon kannalta tärkeää, että mahdollisimman moni ikäluokasta voi suorittaa varusmiespalveluksen, he linjaavat tiedotteessaan.

Keskustan puolustusvaliokuntaryhmän mukaan yli 15 vuoden ajan jatkunut kokeilu diabeetikkovarusmiesten osalta on ollut myönteinen ja monet varusmiehet ovat edenneet aliupseeri- ja reserviupseerikouluun.

Könttä, Kalli, Kivisaari ja Savola korostavat, että varusmiespalveluksen uudistaminen Puolustusvoimien Koulutus 2020 -ohjelman myötä on hyvä paikka tarkastella varusmiespalvelusta kokonaisuutena.

– Samalla on mahdollista luoda palvelukseen mielekkäitä tehtäviä mahdollisimman monelle palvelusturvallisuus varmistaen. Diabeetikkojen palveluksen mahdollistaminen sopisi luontevasti tähän kokonaisuuteen, nelikko summaa.