Huttunen: Uudenmaan maakuntajohtaja haluaa rahat ja ihmiset pois Itä- ja Pohjois-Suomesta

Aluekehitys

Kansanedustaja Hanna Huttunen (kesk.) on tuohtunut Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolaisen keskittämispuheista.

Savolainen vaatii EU:n aluekehitysrahastorahojen (EAKR) suuntaamista Itä- ja Pohjois-Suomea varakkaimmille alueille Etelä- ja Länsi-Suomeen.

– Viedään tuhkatkin pesästä- meininki tuntuu levinneen Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelta jo alueen maakuntajohtajaankin. Savolaisen mielestä muun muassa tutkimustoimintaa kannattaisi keskittää etelän huippuyliopistoihin. Viisaus ei todellakaan asu muutamalla etelän paikkakunnalla, Huttunen huomauttaa.

Hän korostaa, että hajautettu yliopistolaitos on ollut etu Suomelle, ei missään nimessä rasite.

– Itä-Suomen yliopistossa tehdään esimerkiksi loistavaa metsä- ja lääketieteellistä tutkimusta eikä se ole sijainnista kiinni. Sitä paitsi jo nyt yritys- ja tutkimusrahoitus on painottunut nimenomaan Etelä- ja Länsi-Suomeen, Huttunen muistuttaa.

Huttunen kauhistelee Savolaisen ajatusta siitä, että työllisyyttä pitäisi tukea aluekehitysrahastorahojen kautta nimenomaan niillä alueilla, joissa työllisyysaste on jo valmiiksi korkea.

– Olen täsmälleen eri mieltä: ne alueet, jotka jo menestyvät, eivät tarvitse tukea, vaan ne alueet, joilla menee huonommin. Tämä on myös EU-sääntöjen mukaista, Huttunen alleviivaa.

Hän nostaa esiin myös hallitusohjelman, jossa sovittiin, että ”EU:n koheesiopolitiikassa pyritään turvaamaan aluekehitysrahoituksen taso sekä harvaan asutun Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema ja tukien pysyvyys”.

– Olin itse mukana elinvoimainen Suomi -neuvottelupöydässä vaatimassa tätä kirjausta hallitusohjelmaan ja koska kirjaus on sinne yhdessä sovittu, en todellakaan hyväksy sen ohittamista, Huttunen korostaa.

Leikkaus- ja varojen suuntausasiat nousevat hänen mukaansa toistuvasti keskusteluun rakennerahastokausien vaihtuessa. Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoitusta on suunnattu toisin, nyt pyritään EAKR-rahoituksen uudelleensuuntaamiseen.

– Uudenmaan maakuntajohtajan ehdotukset sotivat sekä tasapuolista aluekehitystä, oikeudenmukaisuutta että EU:n kriteerejä vastaan, Huttunen päättää.