Antti Siika-aho jäi pohtimaan Sipilän perusturvapuheita – Toteutuuko puoluekokouksen tahto?

Sosiaaliturva

Keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja Antti Siika-aho kehottaa keskustaa selkeyttämään nopeasti linjansa perustuloon.

Siika-aho muistuttaa blogissaan , että keskustan joukoista on ajettu voimakkaasti vastikkeetonta perustuloa viimeisen 30 vuoden ajan. Tämä linja näkyi vahvana pari viikkoa sitten Sotkamon puoluekokouksessa, ja myös puoluekokouksen kannanottoon kirjattiin selvä ja vahva linjaus: Keskusta kannattaa perustuloa.

Siika- aho huomauttaa, että tuoreessa STT:n haastattelussa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuitenkin antoi ymmärtää, että perusturvauudistuksen lähtökohtana tulisi olla jonkinasteinen vastikkeellisuus. Sipilän mukaan tarvitaan malli, joka kannustaa ja velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen.

– Sipilän näkemykset ovat tervetullut lisä sosiaaliturvan uudistamisesta käytävään keskusteluun, mutta ovatko ne samassa asennossa keskustan puoluekokouksen linjausten kanssa? Ainakin itselleni on jäänyt puoluekokouksen tahdosta kuva, joka ei käy täysin yksiin puolueen puheenjohtajan tulkinnan kanssa.

Siika-ahon mukaan edessä olevassa keskustelussa on kyse muun muassa siitä, kannustetaanko pakkoaktivoimalla ja velvoitteilla vai ruokkimalla toimeliaisuutta, ja onko tie vastikeyhteiskunnan vai luottamusyhteiskunnan tie.

– Holhous ja kepittäminen ovat vanhan teollisuusyhteiskunnan piirteitä, luottamus ihmisen toimeliaisuuteen modernin ajan ominaisuus.

Siika-ahon mielestä keskusta on uskottavin poliittinen voima tarjoamaan tien uudistukselle, jossa lähtökohtana on luottamus ihmiseen. Kepillä kannustaminen taas yhdistää  oikeaa ja vasenta laitaa pelottavan hyvin.