Katri Manninen:

Kyläkoulun uusi elämä

Blogi

Reilu vuosi sitten itkin katkerasti, kun kunnanvaltuusto päätti lopettaa 100-vuotiaan kyläkoulumme. Enpä olisi arvannut, että jonain päivänä olisin lähes kiitollinen tuosta päätöksestä.

Lopettamispäätöstä seuranneena yönä makasin sängyssä ja mietin, että jos emme keksisi jotain koulun tilalle, kylämme näivettyisi niin kuin sadat muut kylät, joilta on viety oma koulu.

Kyläkoulu on kylän ”sisäänheittotuote”. Uudet perheet on helppo houkutella osallistumaan koulun ja vanhempainyhdistyksen toimintaan. Sieltä heidät voi nakittaa kätevästi kylän muihin yhdistyksiin. Nyt kun koulun toiminta loppuisi, meidän pitäisi keksiä uusi kylän perheitä yhdistävä tekijä.

Aamuun mennessä olin saanut vision uudesta kyläkeskuksesta. Pystyin näkemään sieluni silmin vanhan koulun kaikkien kyläläisten kohtauspaikkana, jossa olisi päiväkoti, kahvila-ravintola, etätyöpisteitä ja erilaisia harrastustiloja.

10 vuoden päästä koululla voisi olla myös asuntoja ikäihmisille sekä uusi pienten lasten koulu 1.–2. luokkalaisille.

Tiedostin, että ideani oli jälleen kerran suuruudenhullu, mutta sen vaihtoehto – kylä ilman elämää – oli niin synkkä, että aloin esitellä visiotani muillekin. Ensin vain veljeni Seppo, äitini Kirsti ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtaja Jyrki Kosonen innostuivat ideasta.

Yllytimme Jyrkin kuulostelemaan, mitä kunnassa ajateltaisiin siitä, että koulu siirtyisi kyläläisille, sen sijaan että se myytäisiin pilkkahintaan jollekin ulkopuoliselle. Viranhaltijat suhtautuivat ajatukseen suopeasti – olivathan he saaneet tahtonsa läpi koulun lopettamisen suhteen.

Yksi lempisitaattejani on tutkimusmatkailija W. H. Murraylta: ”Sillä hetkellä kun henkilö sitoutuu tosissaan, myös kaitselmus liikahtaa. Päätöstä seuraa kokonainen virta suotuisia tapahtumia, kohtaamisia ja materiaalista apua, joista ei olisi voinut edes unelmoida.” 

Näin kävi tälläkin kertaa. 20.12.2021 Jokelanseudun maaseutuseura ry lunasti koulun rakennukset niiden tasearvolla ja vuokrasi koulun maapohjan 30 vuodeksi itselleen. 

Koululla on nyt uusi isäntä, joka katsoo koulun paikkojen perään. Joulun jälkeen toiminnan aloitti paikallinen musiikkikoulu ja tammikuussa sinne tulee ensimmäinen etätyöläinen. Keväällä oviaan availee kahvila-ravintola, joka toimittaa ruoat syksyllä avattavaan yksityiseen päiväkotiin. 

Niin uudet kuin vanhat kyläläiset ovat innostuneet ideoimaan koululle kaikenlaista toimintaa aina näytelmäkerhosta joogatunteihin. Kylän nuoret ovat rakentamassa ensi kesänä koulun alapihalle itse suunnittelemansa multigolf-radan.

Vaikka perusopetus lähti koululta, elämä siellä jatkuu entistä väkevämpänä, koska uskomme yhteisöllisyyden voimaan ja kieltäydyimme tyytymästä osaamme.

Katri Manninen Kirjailija-käsikirjoittaja Katri Manninen on mäntsäläläinen maalaisjuntti ja herkästi innostuva idealisti.