Viisas ilmastopolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa
Uudesta ilmastosopimuksesta neuvotellaan Pariisissa paraikaa.
Samalla kun kansainväliset ilmastoneuvottelut käynnistyivät sunnuntaina, marssimme ja puhuimme Helsingin Senaatintorilla kunnianhimoisen ilmastosopimuksen puolesta yli puolue- ja järjestörajojen.
Meitä Helsingin ilmastomarssille osallistuneita huvitti kuitenkin paikalle kasattu vastamielenosoitus, joka edusti sitä vähemmistöä, jonka mielestä ilmastonmuutos on ideologista hömppää.
Olen uskollinen tieteelle ja ympäristölle, jonka vuoksi uskallan haastaa viikonlopun toisinajattelijoita.
Syyrian sota sai kipinänsä kuivuudesta, joka köyhdytti syyrialaisia maanviljelijöitä. Tunnettujen aikojen pahin kuivuus korvensi maan pohjoisosien viljavia seutuja.
Puolitoista miljoonaa ihmistä pakenivat kaupunkeihin, joissa tyytymättömyys hallintoon lopulta antoi kipinän protesteihin ja levottomuuksiin vuonna 2011.
Ilmastonmuutos aiheuttaa kuivuutta heikentämällä tuulia ja nostamalla keskilämpötilaa.
Syyria ja Irak ovat edelleen Eurooppaa koettelevan pakolaiskriisin kannalta keskeisiä lähtömaita.
Turvapaikanhakijoiden taustalla olevat kriisit kärjistyvät samalla, kun todennäköisyys ilmastopakolaisuuteen seuraavana muuttoliikkeenä muuttuu yhä ajankohtaisemmaksi.
Siksi tulisi olla itsestään selvää, että yksimielisesti pakolaispolitiikan haasteita ratkoessaan suomalaisten tulee toimia aktiivisesti myös ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Pariisin ilmastokokous on merkittävä merkkipaalu.
Siellä määritellään yhteiset ilmastopolitiikan tavoitteet. Maailman visiosta ja esimerkiksi muuttoliikkeen hillitsemisestä päätetään tavoitteiden ohessa.
Niille – jotka eivät usko talouskasvun ja kestävän ympäristöpolitiikan sopusointuun, mutta myöntävät Nokian kultakauden – vinkkaan seuraavaa: Ilmastoneuvotteluissa etsitään ratkaisuja esimerkiksi päästöjen vähentämiseksi sekä ilmastomyönteisen teknologian edistämiseksi.
Kokouksessa tulee saada aikaan ratkaisu, joka taittaa kasvihuonekaasupäästöjen kasvun sekä rajoittaa ilmaston lämpenemistä ja sitä kautta kuivuuden lisääntymistä.
Olennaista Pariisin neuvotteluissa on myös kirjata sopimukseen ilmastosopimuksen pitkän aikavälin tavoite.
Kaksiviikkoisen kokouksen lopputuloksena tulisi julkaista sitova ilmastosopimus. Toteutuessaan sopimus olisi ensimmäinen, jossa suurin osa maailman maista sitoutuu ilmastotoimiin.
Ilmastokysymykset ovat olleet nuorkeskustan politiikan ytimessä jo puoli vuosisataa.
Keskustapolitiikan kivijalka elää ylisukupolvisuudesta ja tulevaisuususkosta. Koti on jätettävä seuraaville paremmassa kunnossa, kuin sen on itse saanut.
Kyllä tässä kannattaa puhua keskustan linjasta ilmastopolitiikkaan, hallituksen ilmasto- ja energiatavoitteet ovat ehkä kunnianhimoisempia kuin koskaan.
Meidän tulee olla kärjessä uusien energiaratkaisujen käyttöönotossa – lopettaa hiilen poltto ja rakentaa tuotanto uudistuvien energialähteiden ja kotimaisuuden varaan.
Tuotamme ja kulutamme paikallisesti fiksummin. Me olemme pieni maa, joka tekee suurta tulevaisuutta.
Vaikka maailmanpolitiikka keskittyykin muuttoliikkeeseen ja tilanne Lähi-idässä on yhä huolestuttavampi, sen varjoon ei saa jäädä Pariisin ilmastokokouksen tavoitteiden kanssa.
Viisas ilmastopolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa.
Ilmastopakolaisuus määrittää meitä vielä pitkään, ellemme ota sitä vakavasti.
Olemme viimeinen sukupolvi joka voi pelastaa tulevaisuuden sopimalla kunnianhimoisista toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Hilkka Kemppi