Cameronin takinkääntö
Brexit-kansanäänestyksen kynnyksellä kysellään aiheellisesti, mihin Iso-Britannia on menossa.
Kriittisyys Euroopan integraatiota kohtaan on ollut saarivaltiossa vallitseva tila pitkään, jo niistä ajoista, kun Britanniaa ei huolittu jäseneksi Euroopan yhteisöön Ranskan de Gaullen vastustuksen vuoksi.
Toisaalta myös Britannian siirtomaahistoria, vahvat kansallisen perinteet ja asema entisenä maailmankaupan mahtina vaikuttavat yhä asenteisiin.
Ison-Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti ennen kansallisia parlamenttivaaleja järjestävänsä kansanäänestyksen EU:n jäsenyydestä.
Tällä tempulla Cameron voitti vaalit ja vahvisti EU-kriittisyyttä niin puolueensa sisällä kuin kansan parissa.
Nyt Cameronin uhkapeli on saamassa päätöksen, ja Iso-Britannian ero EU:sta on mahdollinen kesäkuun kansanäänestyksessä.
Kansanäänestyksen lähestyessä Cameron on hakenut mahdollisuutta kääntää takkinsa. Hän tietää, että Britannian kansantalous ja asema heikkenisivät Brexitin myötä. Tullimuurit nousisivat Eurooppaan.
Myös viesti Atlantin takaa USA:sta on ollut tiukka. Britannia ei enää voisi kauppapolitiikassa toimia EU:n 500 miljoonan ihmisen markkinoiden muskeleiden takaa.
Myös Lontoon Cityn asema pankki- ja talouskeskuksena heikkenisi.
Cameron on toki tiennyt tämän koko poliittisen uransa ajan. Hän on vain tällä populistisella politiikalla halunnut voittaa vaaleja.
Nyt, kun hän on ilmoittanut luopuvansa pääministeriydestä ennen seuraavia vaaleja, hän voi kertoa kansalaisille tosiasioita EU:n hyödyistä ja haitoista.
EU:n huippukokouksesta palattuaan Cameronin pääviesti oli, että Iso-Britannia voi pysyä EU:ssa, kun jäsenyysehdot on nyt uudistettu.
Huippukokouksen tulokset olivat Ison-Britannian kannalta laihat.
Ainoa merkittävä uudistus oli mahdollisuus jäädyttää EU:sta tulevien vierastyöläisten sosiaalietuuksia rajoittamalla lisää vapaata liikkuvuutta.
Onko sosiaalietuuksien jäädyttäminen EU:n uudistamista? Ei ole.
Cameronin poliittinen peli on uskomatonta. Takinkääntöjä on toki nähty ennenkin, mutta tässä pyörähtivät takin lisäksi myös liivit ja sen mukana brittipääministerin uskottavuus.
Cameronin populistinen peli saattaa tulla Isolle-Britannialle todella kalliiksi.
Kirjoittaja on keskustan europarlamentaarikko.