Yksi Pariisin terroriepäillyistä poliisin seurannassa viisi vuotta
Yksi Pariisin terrori-iskujen epäillyistä tekijöistä oli ollut poliisin tarkkailussa radikalisoitumisepäilyjen takia vuodesta 2010.
Hänellä oli syyttäjänviraston mukaan rikosrekisteriä pikkurötöksistä, mutta häntä ei ollut tuomittu vankeusrangaistuksiin. Häntä ei myöskään ollut liitetty terroristitutkintaan tai terrorijärjestöihin.
Kyseessä on 29-vuotias, Pariisissa köyhällä Courcouronnesin lähiöalueella syntynyt mies, jonka viranomaiset ovat nimenneet Omar Ismail Mostefaiksi.
Epäilty on tunnistettu sormesta, joka löydettiin yhden iskun kohteeksi joutuneesta Bataclan-konserttisalista. Mies räjäytti itsensä salissa itsemurhapommilla.
Tutkintalähteiden mukaan viranomaiset selvittävät parhaillaan, matkustiko epäilty Syyriaan viime vuonna. Lähteiden mukaan hän kävi usein moskeijassa Lucessa Pariisin lounaispuolella.
Epäillyn isä ja isoveli on otettu kiinni. 34-vuotias veli ilmoittautui itse poliisille kuultuaan pikkuveljeensä kohdistuvista epäilyistä. Veli kertoi uutistoimisto AFP:lle katkaisseensa välit epäiltyyn vuosia sitten tämän rötöstelyn takia.
Isoveli ei kertomansa mukaan koskaan epäillyt pikkuveljensä radikalisoituneen. Veli sanoo luulleensa, että pikkuveli oli Algeriassa perheensä ja pienen tyttärensä kanssa.
Pariisin iskuissa kuoli 129 ihmistä ja haavoittui yli 350. Iskuista tuhoisin tehtiin Bataclan-konserttisaliin, jossa kuoli yli 80 ihmistä.
Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana. Tällä tietoa hyökkääjiä oli seitsemän ja he kaikki saivat surmansa.
Viranomaiset tutkivat kuitenkin yhä, onko iskuihin liittyviä henkilöitä vapaalla jalalla.
Belgiassa on tehty terrori-iskuihin liittyviä pidätyksiä. Guardian-lehden mukaan Belgian rajalla on tehty kolme pidätystä ja lisäksi Belgiassa vielä useita pidätyksiä.
Kreikan hallituslähteet kertoivat aiemmin yhden tai kahden Pariisin hyökkääjistä tulleen Eurooppaan Kreikan kautta.
Guardian-lehdelle puhunut korkea kreikkalaisviranomainen on kuitenkin kiistänyt väitteet toisesta Kreikan kautta tulleesta hyökkääjästä.
Kreikka on vahvistanut, että yhdeltä terrori-iskupaikalta löydetty Syyrian passi kuului Kreikassa lokakuussa rekisteröityneelle turvapaikanhakijalle. Hän oli tullut Eurooppaan Lerosin saaren kautta, missä hänet oli EU-sääntöjen mukaan tunnistettu.
CBS-uutiskanavalle puhuneen yhdysvaltalaisen turvallisuuslähteen mukaan on kuitenkin mahdollista, että löydetty Syyrian passi on väärennös. Kuolleiden hyökkääjien henkilöllisyyttä selvitetään muun muassa DNA-testein.
Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on lähettämässä ryhmän tutkijoita Ranskaan auttamaan muun muassa todisteiden ja teletietojen keräämisessä, kertoo ABC-uutiskanava.
Pariisin terrori-iskujen tutkinnan edetessä on ilmennyt, että iskusarjalla tavoiteltiin vielä merkittävästi suurempaa verilöylyä.
Terroristit suunnittelivat räjäyttävänsä pommeja Stade de France -stadionilla Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelun aikana, mutta suunnitelma epäonnistui sisäänkäynnin vartijoiden valppauden takia, kirjoittaa The Wall Street Journal.
Yksi hyökkääjistä yritti sisään stadionille, mutta hänet pysäytettiin portilla, lehti kertoo.
Miehellä oli lippu stadionilla meneillään olleeseen jalkapallo-otteluun, mutta sisäänkäynnin turvamiehet huomasivat hänen räjähdevyönsä. Tämän jälkeen hyökkääjä räjäytti itsensä.
Poliisi epäilee, että miehen alkuperäinen tarkoitus oli räjäyttää pommi yleisön seassa stadionilla ja saada aikaan hengenvaarallinen pakokauhu.
Vain muutamia minuutteja myöhemmin toinen itsemurhapommittaja räjäytti räjähdevyönsä stadionin ulkopuolella ja kolmas pian tämän jälkeen läheisen McDonalds-ravintolan lähellä.
Räjähdysten sarjassa sai surmansa yksi sivullinen.
Stade de France -stadionille mahtuu parhaimmillaan 80 000 ihmistä.