Tshekin EU-kriittinen presidentti kamppailee jatkokaudesta

Tshekin presidentinvaalien toisen kierroksen ehdokkaat eivät tosiaan ole samasta puusta veistettyjä.

Jatkokaudelle pyrkivä EU-kriittinen Milos Zeman on entinen kommunisti ja lämmitellyt suhteita Venäjään ja Kiinaan. 73-vuotias tunnetaan muun muassa epäkorrekteista puheista ja runsaasta alkoholinkäytöstä. Diabetes pakottaa hänet käyttämään keppiä kävellessään.

Haastaja Jiri Drahos, 68, on musiikkia harrastava, hillitysti käyttäytyvä tiedemies ja Tshekin tiedeakatemian entinen johtaja, ilmeisesti myös ikäisekseen hyväkuntoinen. Hän suhtautuu myönteisesti Euroopan unioniin.

Yhdessä vaaliteemassa – maahanmuutossa – Drahosin on kuitenkin täytynyt lähestyä muslimi-invaasion ja islamin uhasta puhuvan Zemanin linjaa. Myös Drahos vastustaa EU:n pakollisia turvapaikanhakijakiintiöitä ja on vakuuttanut, ettei Tshekkiin pidä päästää ketä tahansa eikä kukaan saa sanella maalle, miten sen pitää maahanmuuttopolitiikassaan toimia.

Maahanmuutto on Tshekissä suuren luokan kysymys, vaikka maa on toistaiseksi vastaanottanut vain muutaman turvapaikanhakijan EU:n kiintiöistä. Kannatusta haluavien poliitikkojen ei auta elämöidä rajojen avaamisella, sillä mielipidekyselyissä neljä viidestä tshekistä vastustaa muslimien muuttoa maahan.

Zemanin tukijat ovat hyödyntäneet teemaa täysillä ja julkaisseet varoittavan sävyisiä mainoksia lehdissä:

– Pysäyttäkää maahanmuuttajat ja Drahos. Tämä maa on meidän! Äänestäkää Zemania!

Kaksinkamppailu on jakanut Tshekkiä ennennäkemättömällä tavalla. Zeman saa kannatusta maaseudulta ja pienistä kaupungeista, Drahos taas on suositumpi Prahan kaltaisissa suurissa kaupungeissa.

Zeman voitti ensimmäisen kierroksen selvästi, mutta tuolloin mukana oli kaikkiaan yhdeksän ehdokasta. Mielipidekyselyissä Zemanin ja Drahosin kannatuslukemat ovat olleet sen verran lähellä toisiaan ja epävarmojen määrä niin suuri, että kumpi tahansa voi korjata voiton lauantaina iltapäivällä päättyvässä äänestyksessä.

Lähteenä myös Politico