"Siunaajat" uhkaavat Etelä-Afrikan aids-työtä – tytöille tarvitaan koulutusta ja työtä

Etelä-Afrikka

Nuorten tyttöjen ja vanhempien miesten vastikkeelliset seksisuhteet hidastavat hiv-tartuntojen vastaista työtä Etelä-Afrikassa.

Rahaa ja muita lahjoja seksistä nuorille tytöille ja naisille antavia miehiä kutsutaan Etelä-Afrikassa yleisesti ”siunaajiksi” (”blessers”). He ovat rakastajattariaan varakkaampia ja yleensä myös vanhempia.

Tällaiset suhteet ovat niin yleisiä, että ne näkyvät Etelä-Afrikan hiv- ja aids-tilastoissa.

Joka viikko arviolta kaksituhatta eteläafrikkalaista 15–24-vuotiasta tyttöä ja naista saa hiv-tartunnan.

15–19-vuotiaat tytöt saavat tartunnan jopa kahdeksan kertaa ikäisiään poikia todennäköisemmin. Nuorten naisten hiv-tartuntojen arvioidaan olevan peräisin pääosin vanhemmilta miehiltä.

Juuri tällaiset tartunnat ovat pääsyy siihen, ettei Saharan eteläpuoleisen Afrikan hiv-epidemiaa ole saatu taltutettua, sanoo Etelä-Afrikan Caprisa-aids-ohjelmaa johtava professori Salim Abdool Karim.

Ohjelman tutkijat havaitsivat toistuvan kierteen jäljittäessään hi-viruksen leviämistapaa KwaZulu-Natalin maakunnassa, joka on Etelä-Afrikan aids-epidemian keskusalue.

Yli kolme neljästä teini-ikäisestä ja hyvin nuoresta aikuisesta naisesta oli saanut tartunnan itseään 8–10 vuotta vanhemmalta partnerilta.

Naisten varttuessa he tartuttivat uuden ryhmän miehiä, jotka puolestaan tartuttivat uuden ryhmän nuoria tyttöjä.

– Näin kierre jatkuu ja jatkuu, Karim sanoo.

Kaikkiaan Etelä-Afrikassa on seitsemän miljoonaa hiv-positiivista.

”Siunaajien” aiheuttamaan ongelmaan on herännyt myös Etelä-Afrikan hallitus, joka aloitti kesäkuussa tytöille kohdennetun valistuskampanjan.

Terveysministeri Aaron Motsoaledin mukaan tarvitaan kuitenkin muutakin kuin puhetta.

– Pystymmekö tarjoamaan tytöille taitoja ja mahdollisuuksia, joilla he voivat vähentää taloudellista riippuvaisuuttaan, ministeri kysyy.

Tytöt, jotka käyvät koulua ja menevät töihin, pysyvät todennäköisemmin erossa ”siunaajista”.