Maltillisen kokoomuksen Andreas Norlénista Ruotsin parlamentin puhemies

Varapuhemiesten valinnasta tulossa pitkä vääntö, pääministerin luottamusäänestyksen ajankohta ei vielä tiedossa
Ruotsi

Ruotsin valtiopäivien puhemieheksi on valittu maltillisen kokoomuksen ehdokas Andreas Norlén. Hän voitti sosiaalidemokraattien ehdokkaan Åsa Lindestamin, joka valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Muiden varapuhemiesten valinnasta on sen sijaan tulossa tiukka kamppailu, joka saattaa vaatia useita äänestyskertoja. Sosiaalidemokraatit katsoo porvariallianssin poikenneen perinteistä, kun se sai oman ehdokkaansa läpi ruotsidemokraattien tuella.

– Ei voi odottaa, että me pidämme kiinni käytännöstä, jos porvarit ovat päättäneet sitä rikkoa, demareiden ryhmäjohtaja Anders Ygeman sanoi.

Toisen varapuhemiehen pesti kuuluu perinteisesti kolmanneksi suurimmalle puolueelle eli ruotsidemokraateille. Sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin ilmoittaneet äänestävänsä poikkeuksellisesti vasemmistopuolueen ehdokasta.

Ruotsidemokraatit odottavat porvariallianssin tekevän vastapalveluksen ja äänestävän ruotsidemokraattien Björn Söderin puolesta. Söder on hoitanut tehtävää jo aiemmin, mutta tuli valituksi neljä vuotta sitten vain koska hänellä ei ollut vastaehdokasta.

Tullakseen valituksi varapuhemieheksi ehdokkaan täytyy saada ensimmäisessä tai toisessa äänestyksessä yli puolet äänistä. Kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä saanut voittaa.

Puhemies on tärkeässä roolissa, kun uutta hallitusta muodostetaan. Hänen ensimmäisiä tehtäviään on päättää, milloin pääministeri Stefan Löfvenin luottamuksesta äänestetään. Pääministerin paikkaa tavoitteleva kokoomus haluaisi äänestyksen jo tiistaiksi.

– Ei ole mitään syytä viivytellä, perusteli kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Puhemies johtaa puolueiden neuvotteluja hallituksen vaihtuessa ja ehdottaa uutta pääministeriä. Valtiopäivät äänestää puhemiehen ehdotuksesta.