Terrafame nousemassa kohti pintaa

Terrafame

Kaivosyhtiö Terrafamen ylösajo sujuu suunnitelmien mukaan.

Bioliuotuskasat toimivat, nikkelintuotannossa syntyi alkuvuonna tuotantoennätys 4 787 tonnia, ja sinkkiä tuotettiin 10 380 tonnia.

Metallintuotantoennätykset syntyivät käytännössä helmi-maaliskuun aikana, sillä tammikuussa tuotanto oli seis joulukuussa olleen tulipalon ja samassa yhteydessä pidetyn huoltoseisokin takia.

– Liikevaihto laski 5 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, sillä nikkelin hinta laski 5 prosenttia. Se on kuitenkin yhä 21 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi tulosta esitellessään.

Terrafamen tappio on pienentynyt tasaisesti. Yhtiön alkuvuoden liikevaihto oli 41,3 miljoonaa, ja tappiota syntyi 22,5 miljoonaa euroa.

Vielä vuosi sitten veronmaksajien piikkiin tappiota syntyi 56,1 miljoonaa euroa.

Helmikuussa varmistuneen 250 miljoonan rahoituspaketin monikansallisen Trafigura-konsernin kanssa pitäisi varmistaa yhtiön toiminta siihen saakka, kunnes kassavirta kääntyy positiiviseksi.

– Aiemman liikesuunnitelman mukaisesti yhtiö on taloudellisesti kannattava kesällä 2018. Rahat riittävät kyllä, lupasi hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotustilaisuudessa.

Yhtiön hyvien tuotantolukujen takana on bioliuotuksen onnistuminen. Malminlouhinta on pyörinyt täydellä teholla viime vuoden heinäkuusta lähtien, ja bioliuotuskasat ovat Ratian mukaan toimineet suunnitellusti.

– Kasojen lämpötila talven aikana on ollut kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.

Terrafame selvittää kuluvan vuoden aikana kuparin kaupallistamista, nikkelin jatkojalostusmahdollisuuksia ja uraanioksidin tuotteistamista.

Vielä ei Talvivaaran rakentamaa ja kymmeniä miljoonia maksanutta, mutta käyttämättömänä seisovaa uraanin talteenottolaitosta kuitenkaan olla ottamassa käyttöön.

– Uraanioksidin kohdalta kyse on tässä vaiheessa selvitys- ja laskentatöistä, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi.