Metsäsektorilla suunta on viimein ylöspäin – Lakoista aiheutui kymmenien miljoonien tulosmenetykset
Kotimaisten metsäyhtiöiden viimeaikainen uutisvirta ja alkuvuoden tulosraportit vahvistavat sen, että metsäteollisuudessa pohjakosketus ajoittui viime vuoteen. Näin arvioi pääanalyytikko Antti Viljakainen analyysiyhtiö Inderesiltä.
– Vielä on epäselvää, millaisella kulmakertoimella yhtiöt pääsevät viime vuoden syvästä tuloskuopasta ylöspäin, mutta suunta on joka tapauksessa myönteinen, Viljakainen sanoi STT:lle.
Helsingin pörssin metsäyhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Board kaikki julkistivat torstaina osavuosikatsauksensa tammi-maaliskuulta. Kaikkien kolmen tulokset jäivät vuoden takaisesta, mutta Viljakaisen mukaan ne ylittivät silti markkinoiden odotukset.
Viljakaisen mukaan tulosten taustalla on etenkin viime vuotta rasittaneen varastojen purkamisen loppuminen, jonka seurauksena yhtiöiden myyntivolyymit ovat toipuneet. Lisäksi suomalaisyhtiöille tärkeä sellumarkkina kehittyi myönteisesti hintojen noustua.
– Ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhtiöillä oli myös melko vähän vuosihuoltoja, mikä on tukenut tuloksen tekemistä alkuvuodesta.
Elpymistä odotuksissa
Stora Enso kertoi odottavansa, että markkinaolosuhteet elpyvät vähitellen tänä vuonna. Yhtiö ennakoi kuluttajapakkauskartongin kysynnän sekä sellun kysynnän ja hintojen nousevan.
UPM:n mukaan kysynnän elpyminen jatkui useimmissa liiketoiminnoissa.
– Viime vuotta leimannut varastojen purku oli ohi kaikissa liiketoiminnoissa, UPM:n toimitusjohtaja Massimo Reynaudo sanoi tulosraportissa.
Metsä Board kertoi, että ensikuitukartonkien kysyntätilanne piristyi alkuvuonna selvästi edellisestä vuosineljänneksestä.
Inderesin Viljakaisen mukaan yhtiöiden kommentit markkinoista olivat varovaisen myönteisiä sekä kysynnän että hinnoittelun osalta. Hän kuitenkin sanoi, että Pohjoismaiden kireä raakapuumarkkina haastaa metsäyhtiöitä edelleen.
Sellun markkinatilanne on Viljakaisen mukaan suhteellisen hyvä, kun kysyntä on toipunut. Hän arvioi, että sellun viimeaikainen hinnannousu on voinut johtua tarjontapuolen häiriöistä, kuten tehtaiden tuotantokatkoksista sekä Punaisenmeren tilanteen vaikutuksista kuljetuksiin.
– Myös kartonkipuolella varastokorjaus on ohi, kysyntä on toipumassa ja joissakin tuoteryhmissä myös hintoja on korotettu, eli pahin on ehdottomasti takana myös pakkaamisen arvoketjussa.
Kartonkimarkkinoiden tilanne on silti Viljakaisen mukaan haastavampi kuin sellussa.
– Kuluttajat kärsivät edelleen ostovoimahaasteista, ja etenkin Euroopassa talouskasvunäkymä on nihkeä.
Metsäyhtiöt tarjoilivat myös arvioita poliittisten lakkojen vaikutuksista. Stora Enso sanoi lakkojen tehneen 25 miljoonan euron loven tulokseen tammi-maaliskuussa. Toisella kvartaalilla vaikutus on yhtiön mukaan jo vähäisempi.
Metsä Board haarukoi lakkojen negatiiviseksi tulosvaikutukseksi noin 25 miljoonaa euroa vuoden ensimmäisellä puoliskolla.
UPM luonnehti lakkojen tulosvaikutuksen jäävän maltilliseksi.
– Pystyimme lieventämään lakkojen vaikutuksia varastojen hallinnalla sekä palvelemalla asiakkaita Suomen ulkopuolisilta tehtailta, Reynaudo kertoi.
Viljakaisen mielestä lakkojen tulosvaikutukset olivat suurin piirtein odotusten mukaisia.
– Sijoittajat eivät näistä menetyksistä varsinaisesti hermostu eivätkä anna niille erityisen suurta painoarvoa.