Ruoka kallistui reilusti, mutta muutaman terveellisen herkun hinta laski
Pellervon taloustutkimus (PTT) on ennustanut ruuan hinnan nousuksi tänä vuonna 11 prosenttia. Elintarvikkeiden hintojen vuosinousu oli syyskuussa jo keskimäärin 14,7 prosenttia.
Eniten ovat nousseet lihatuotteiden ja rasvojen hinnat, 22 prosenttia. Maito- ja viljatuotteiden hintojen vuosinousu oli syyskuussa 16–19 prosenttia.
Vähiten ovat puolestaan vuodessa nousseet hedelmien, vihannesten ja muiden elintarvikkeiden kuluttajahinnat, alle kymmenen prosenttia.
Ihan kaikki ei ole kallistunut. Ostoskärryyn kannattaa napata päärynää ja kaalia, sillä näiden terveellisten herkkujen hinnat olivat syyskuussa jopa alemmalla tasolla kuin vuosi sitten.
Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen blogista, jonka on kirjoittanut eläköitynyt hinta-asiantuntija Ilkka Lehtinen.
Maatalouden tuottajahinnat ovat Lehtisen mukaan nousseet selvästi kuluttajahintoja nopeammin.
Viljojen tuottajahinnat ovat nousseet enemmän kuin kaksinkertaisiksi vuodessa, kun kuluttajahinnat ovat nousseet ”vain” 16,3 prosenttia.
Kananmunien tuottajahinta on noussut 45 ja maidon 38 prosenttia. Siipikarjan ja sianlihan tuottajahinta on noussut 36 ja naudanlihan 26 prosenttia.
Hinnannousujen takana on maailmanmarkkinahintojen nousu sekä lannoitteiden, rehujen ja energian kallistuminen, Lehtinen toteaa.
Ruoan hintakehityksen arviointi on vaikeaa, mutta Lehtinen pitää PTT:n yhdentoista prosentin hinnannousuennustetta realistiselta.
– Loppuvuonna inflaatioveturina on ruoka, hän toteaa.