Ylen aluevaalikysely: Keskusta kiri jo SDP:n kantaan – perussuomalaiset sukelsivat

Taloustutkimuksen mukaan keskusta on onnistunut voittamaan takaisin kuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa perussuomalaisia äänestäneitä.
Aluevaalit

Keskustan aluevaalikannatus on kovassa nousussa, ilmenee Ylen tuoreesta kyselystä.

Keskustalle mitattiin kyselyssä 17,7 prosentin kannatus ja kolmossija vain 0,3 prosenttiyksikön päässä SDP:stä. Ykkösenä on kokoomus 22,4 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaisten tilanne aivan vaalipäivän alla näyttää huonolta. Puolue menetti kannatustaan peräti 3,3 prosenttiyksikköä 14,3 prosenttiin. Keskustalle mitattiin puolestaan 2,4 prosenttiyksikön nousu.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että aluevaalit eivät näytä kiinnostavan perussuomalaisten kannattajia. Turjan mukaan keskusta on onnistunut voittamaan takaisin kuntavaaleissa 2021 ja eduskuntavaaleissa 2019 perussuomalaisia äänestäneitä.

– Keskusta saa nyt kannattajia perussuomalaisia aikaisemmin äänestäneistä enemmän kuin keskusta perussuomalaisille menettää. Tämä on aika selkeä muutos verrattuna viimeiseen pariin vuoteen, jolloin keskusta on menettänyt äänestäjiä perussuomalaisille, Turja toteaa.

Vasemmistoliitto sai kyselyssä 8,1 prosentin kannatuksen. Vihreille mitattiin 7,4 ja RKP:lle 5,0 prosenttia. Kristillisdemokraattien kannatus oli 3,4 ja Liike Nytin 1,8 prosenttia.

Vasemmistoliiton kannatus pysyi ennallaan ja vihreiden ja Liike Nytin kannatus putosi 0,2 prosenttiyksikköä. RKP:lle mitattiin nousua 1,1 ja kristillisdemokraateille 0,4 prosenttiyksikköä.

Aluevaalikannatusmittauksessa noin kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti puoluekantansa.

Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta. Ennakkoon aluevaaleissa äänesti yli miljoona suomalaista.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 3158 ihmistä, joista kantansa ilmoitti 2083. Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos aluevaalit olisivat nyt.

Haastattelut tehtiin 27. joulukuuta – 18. tammikuuta. Mukana ei ollut helsinkiläisiä, sillä he eivät äänestä näissä vaaleissa.

Mittauksen virhemarginaali on 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.