HS:n aluevaaligallup: Keskusta ponkaisemassa pronssipallille, vihreille luvassa romahdus

Keskustalla on hyvät mahdollisuudet selittää vaalitulos jopa suurvoitoksi, vaalitutkija arvioi.
Aluevaalit

Keskusta on vahvoilla aluevaalien kolmossijalle, ilmenee Helsingin Sanomien aluevaaligallupista.

Gallupissa keskustalle mitattiin 16,7 prosentin kannatus. Ykkösenä on kokoomus 20,7 prosentin kannatuksella ja kakkospaikalla SDP 19 prosentilla.

HS:n gallupissa hallituspuolue keskustan lukema osuu melko tarkasti samaan kuin kuntavaalien tulos ilman Helsinkiä.

Keskusta hyötyy puolueista eniten siitä, että helsinkiläiset eivät äänestä vaaleissa. Jos Helsingin äänet poistetaan viime kuntavaalien tuloksista, keskustan lukema on 1,9 prosenttiyksikköä suurempi kuin se oli.

– Sanotaan näin, että keskustalla on hyvät mahdollisuudet selittää vaalitulos siten, että se on heille jopa suurvoitto, vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo lehdelle.

Perussuomalaisille mitattiin kyselyssä 15,6 prosentin kannatus. Puoluetta uhkaa kuitenkin heikko äänestysaktiivisuus.

HS:n gallup viittaa siihen, että aktiivisuus voi jäädä perussuomalaisten riveissä vähäisemmäksi kuin muiden puolueiden kannattajien keskuudessa.

Kaikkein varmimmin uurnille aikovat lähteä tai ovat jo lähteneet keskustalaiset, joista 73 prosenttia kertoo jo äänestäneensä tai äänestävänsä varmasti.

Se, että helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, osuu kovimmin hallituspuolue vihreisiin.

Helsingin äänien poistaminen kuntavaalituloksesta vie vihreiltä 1,5 prosenttiyksikköä kannatusta. Näin laskettuna tulos olisi 9,1 prosenttia. HS:n gallupin lukema, 8,3 prosenttia, jää kuitenkin alle tämän.

HS:n gallupissa vasemmistoliiton kannatus on 7,4 prosenttia eli noin viime kuntavaalien tasolla, kun Helsingin äänet on laskettu pois.

RKP:lle mitattiin kyselyssä 4,7 prosentin, kristillisdemokraateille 3,7 prosentin ja Liike Nytille 1,9 prosentin kannatus.

Kantar TNS toteutti tutkimuksen HS:n toimeksiannosta. Kyselyssä tiedusteltiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta henkilö äänestäisi, jos aluevaalit järjestettäisiin nyt.

Tutkimusaineisto kerättiin 4.–16. tammikuuta. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse kaikkiaan 2 002:ta ihmistä pois lukien helsinkiläiset ja ahvenanmaalaiset.

Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.