Ylen A-studio: Marin ja Kulmuni torppasivat kokoomuksen Orpon kosiskelut, vakuuttelivat luottamusta hallituspohjaan 

Perussuomalaisten Halla-ahon mielestä kriisi johtui keskustan ja ehkä vähän myös SDP:n kannatuspaniikista
Politiikka

Luottamuksen palauttaminen hallituksen sisälle oli nousi esiin myös Ylen A-studiossa tiistai-iltana.

Sekä SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin että keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä on paljon tehtävänä, jotta luottamus voidaan palauttaa. Marinin mukaan luottamus on rakoillut jossain määrin.

Molemmat vakuuttivat kuitenkin vahvaa sitoutumista hallituspohjaan ja -ohjelmaan. Keskustalla esimerkiksi ei ole Kulmunin mukaan tarvetta muuttaa yhtä ainutta pilkkua hallitusohjelmasta.

Kulmuni linjasi myös, että Sirpa Paateron ministerieroon johtanut omistajaohjaussalkku kuuluu edelleen SDP:lle. Kulmunin mukaan keskusta ei missään nimessä lähde havittelemaan sitä.

Sanna Marin taas kiersi studiossa kysymyksen siitä, lähteekö hän ensi kesän puoluekokouksessa haastamaan vastikään pääministerin tehtävänsä jättäneen Antti Rinteen puheenjohtajuuden.

Marinilta kysyttiin samassa yhteydessä myös sitä, mitä hän oli mieltä siitä, että Rinne jäi edelleen SDP:n puheenjohtajaksi. Marin itse ei pitänyt asiaa mitenkään erikoisena. Hänen mielestään Rinne vain totesi asian niin kuin se on, hän on puolueen puheenjohtaja.

Studiossa oli keskustelemassa myös oppositiopuolueiden edustajia, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Halla-aho kertoi studiossa Rinteen toimineen tavalla, joka teki mahdottomaksi sen, että hän olisi voinut jatkaa tehtävässään. Hänellä oli kuitenkin vaihtoehtoinen teoria hallituksen kriisiytymisen syiksi.

– Uskon, että pohjimmiltaan tässä on kyse nimenomaan lähinnä keskustan kannatuspaniikista, osittain myös sosialidemokraattien kannatuspaniikista, Halla-aho totesi.

– Nähdään, että sähläävä omiaan puhuva pääministeri vetää koko hallituksen uskottavuuden alas, hän lisäsi.

Orpo toisti A-studiossa kokoomuksen toiveen siitä, että maassa käytäisiin nyt aidot hallitusneuvottelut, joissa olisivat mukana kaikki puolueet. Hän perusteli kokoomuksen toivetta sillä, miten eri mieltä puolueet ovat hallitusohjelmasta.

– Meidän mielestämme se ei ole hyvä, vaan se on talous- ja työllisyyspolitiikan linjaltaan vastuuton, Orpo linjasi.

Studiossa otettiin myös kantaa siihen, miten Orpo on kosiskellut erityisesti keskustaa sekä vihreitä yhteistyöhön. Hänen toiveensa torpattiin.

– Keskusta on erittäin sitoutunut viiden puolueen hallituspohjaan ja siihen erinomaiseen hallitusohjelmaan, jota me pidämme erittäin keskustalaisena ja hyvänä talous- ja työllisyyspolitiikan linjalta myös, Kulmuni kertoi.

– Keskusta on tottunut tekemään yhteistyötä niin oikeistoon kuin vasemmistoonkin ja keskustan linja on horjumaton siinä keskellä.

Myös Marin toppuutteli kokoomuksen kosiskeluja.

– Nyt joudun kyllä tuottamaan Petterille pettymyksen siinä, että tämä hallituspohja ei ole vaihtumassa, kuten tämä on hyvin selkeästi todettu, Marin kertoi.

– Ei tässä Petteri kyllä sellaista toivoa ole ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä kohta hallituksesta, hän lisäsi vielä.