YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Burkina Fason viikonloppuisen hyökkäyksen, jossa kuoli toistasataa ihmistä

Isku on vuonna 2015 alkaneiden väkivaltaisuuksien verisin. Neuvoston mukaan terrorismi on yksi vakavimmista uhkista kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.
Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Burkina Fasossa perjantain ja lauantain välisenä yönä tehdyn hyökkäyksen, jossa kuoli toistasataa ihmistä.

Neuvoston mukaan terrorismi kaikissa muodoissaan on yksi vakavimmista uhkista kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Aseistautuneet jihadistit hyökkäsivät Solhanin kylään viime viikonloppuna. Hallinnon lukujen mukaan hyökkäyksessä kuoli 132 ihmistä. Paikallislähteiden mukaan kuolleita on ainakin 160.

Vuodesta 2015 lähtien Burkina Faso on yrittänyt taistella kiihtyvään tahtiin tehtyjä jihadistihyökkäyksiä vastaan. Tähän asti iskuissa on kuollut ainakin 1400 ihmistä. Toissa vuoden jälkeen väkivaltaisuudet ovat YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) lukujen mukaan ajaneet yli 1,2 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Viikonlopun isku on vuonna 2015 alkaneiden väkivaltaisuuksien verisin. UNHCR kertoi tiistaina, että yli 3000 ihmistä on paennut kodeistaan Burkina Fason pohjoisosissa verilöylyn jälkeen. Paenneista yli 2000 on järjestön mukaan lapsia.

Järjestön tiedottaja Babar Baloch kertoi paenneiden lähteneen joko täysin ilman mitään tai vain muutamien tavaroiden kanssa.

–  Paikalliset perheet ottivat heidät anteliaasti vastaan ja jakavat siitä vähästä, mitä heillä on, hän sanoi.

Paenneet tarvitsevat kipeästi muun muassa vettä, suojaa ja lääketarvikkeita. UNHCR kumppaneineen tarjoaa apua ja on rakentamassa 200:aa suojaa, mutta Balochin mukaan lisäresursseja tarvitaan.