WHO haluaa selvittää Venäjän koronarokotteen turvallisuutta – “Nopea edistyminen ei tarkoita turvallisuudesta tinkimistä“

Terveysjärjestön arvio auttaa jäsenmaita hyväksymään käytettävät rokotteet
Koronavirus

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että Venäjällä valmistuneen koronarokotteen täytyy käydä läpi mittava turvallisuusarviointi ennen kuin sille voidaan myöntää terveysjärjestön hyväksyntä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aikaisemmin tiistaina, että koronarokote rekisteröitiin tiistaiaamuna ja se on ensimmäinen uutta koronavirusta vastaan kehitetty valmis rokote.

WHO:n tiedottajan Tarik Jasarevicin mukaan järjestö käy keskusteluja Venäjän terveysviranomaisten kanssa, jotta rokote olisi mukana terveysjärjestön koronarokotteiden esikarsinnassa.

–  Rokotteiden esikarsinta sisältää tarkan arvioinnin ja niiden turvallisuuden ja tehokkuuden selvityksen, Jasarevic sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän selventää, että terveysjärjestön suorittama esikarsinta toimii eräänlaisena laatuleimana järjestön jäsenmaille, kun ne hyväksyvät lääkkeitä ja rokotteita käyttöön alueellensa.

WHO tekee kliinisiä testejä ja selvityksiä kaikille rokotteille, joita järjestölle tuodaan ehdolle.

WHO:n mukaan yhteensä 165 koronarokotetta oli kehitteillä ympäri maailmaa heinäkuun lopulla. Näistä 26 rokotetta on edennyt vaiheeseen, jossa niitä testataan ihmisillä. Näistä kuusi on testaamisen kolmannessa vaiheessa.

–  Meistä on rohkaisevaa, kuinka nopeasti eräitä ehdolla olevia rokotteita on kehitetty. Toivomme, että jotkin näistä rokotteista osoittautuvat turvallisiksi ja tehokkaiksi, Jasarevic sanoo.

–  Nopea edistyminen ei kuitenkaan tarkoita turvallisuudesta tinkimistä, hän toteaa.