Vuorikiipeilyn saavutuksesta 35 vuotta – kiipesi seitsemästä huipusta kaikki kahdeksan

Vuorikiipeily

Toukokuun seitsemäntenä päivänä vuonna 1986 kanadalaisesta Patrick Morrowista (s. 1952) tuli ensimmäinen ihminen, joka onnistui saavuttamaan kaikki niin kutsutut Seitsemän huippua.

Erikoisuutena oli, että hän saavutti seitsemästä vuorenhuipusta kaikki kahdeksan. Huippuja voidaan katsoa olevan vielä yhdeksäskin.

Seitsemän huippua on vuorikiipeilijöiden saavutus, joka tarkoittaa sitä, että kiipeilijä on kiivennyt jokaisen seitsemän maanosan korkeimman vuoren huipulle. Kaikkiaan yhdeksän huippua voidaan katsoa kuuluvan seitsemän vuorenhuipun listalle johtuen siitä, että maanosan korkeimmasta kohdasta on tulkintaerimielisyyksiä.

Tulkintaerimielisyydet ovat Euroopassa ja Australian sekä Oseanian alueella. Australian korkeimmasta huipusta on erimielisyyttä sitä kautta, katsotaanko Oseanian olevan osa mannerta. Australian korkein vuori on 2228-metrinen Mount Kosciuszko, kun taas Oseaniassa sijaitsee korkeampi, peräti 4884-metrinen Carstenszin pyramidi.

Oseanian korkeimmaksi vuoreksi lasketaan joskus myös Carstenszin pyramidia matalampi, 4509 metriä korkea Mount Wilhelm, mutta tämä on harvinaisempi tulkinta.

Morrow saavutti Carstenszin pyramidin huipun toukokuussa 1986, ja suoritti Seitsemän huipun listasta sitä kautta historian ensimmäisenä ihmisenä Carstenszin version. Tätä ennen hän oli suorittanut niin sanotun Bassin listan vuonna 1985 valloittamalla Mount Kosciuszkon vuonna 1983 ja vuonna 1985 Etelämantereen korkeimman huipun Vinsonin massiivin.

Euroopassa epäselvyyttä aiheuttavat Mont Blanc Ranskan ja Italian rajalla sekä Elbrus Venäjällä. Elbrus on korkeampi 5642 metrillään, mutta kiistaa aiheuttaa se, onko vuori Euroopan vai Aasian puolella. 4811 metriä korkea Mont Blanc on epäilyksettä eurooppalainen huippu. Morrow valitsi Elbrusin huipun vuonna 1983.

Valloittamalla sekä Kosciuzkon että Carstenszin pyramidin Morrow oli siis valloittanut kahdeksan seitsemästä vuorenhuipusta.

Eurooppaa ja Australia-Oseaniaa lukuunottamatta muut maanosien korkeimmat huiput ovat päivänselviä. Maailman korkein vuori Mount Everest on samalla Aasian korkein vuori 8848 metrillään. Kaikki yli kahdeksan kilometriä korkeat vuoret sijaitsevat Aasiassa Himalajan vuoristossa, kuten itse asiassa kaikki yli seitsemän kilometriä korkeat vuoret.

Etelä-Amerikan korkein vuori, ja korkein vuori Himalajan ulkopuolella on Aconcagua. Sen korkeus on 6962 metriä. Pohjois-Amerikkaa hallitsee Mount McKinleynä aiemmin tunnettu Denali, jonka korkeus on 6191 metriä.

Afrikan korkein vuori on Kilimanjaro 5895 metrillään. Jo mainittu Vinsonin massiivi Antarktiksella on 4892 metriä korkea. Tämä ohittaa korkeudessaan sekä Mont Blancin että Carstenszin pyramidin ja luonnollisesti myös Mount Kosciuszkon.


Erään tulkinnan mukaisista seitsemästä maanosien korkeimmista vuorista kolme viimeistä. Vasemmalta Vinsonin massiivi (Etelämanner), Carstenszin pyramidi (Oseania) ja Elbrus (Eurooppa). (Wikimedia Commons / Christian Stangl / Alfindra Primaldhi /Konstantin Malanchev)

Ensimmäinen suomalainen, joka saavutti seitsemän huippua, oli Atte Miettinen vuonna 2012. Dubaissa asuva yritysjohtaja Miettinen on muusikko Karri ”Paleface” Miettisen vanhempi veli. Hän kiipesi seitsemän huippua samalla kahdeksan huipun listalla kuin Morrowkin.

Nämä kaikki kuusi vaihtoehtoa kelpaavat Seitsemän huipun saavutukseksi

  • Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinsonin massiivi, Elbrus, Carstenszin pyramidi (Messnerin lista)
  • Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinsonin massiivi, Elbrus, Mount Kosciuszko (Bassin lista)
  • Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinsonin massiivi, Mont Blanc, Mount Kosciuszko (Hackettin lista)
  • Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinsonin massiivi, Mont Blanc, Carstenszin pyramidi (nimetön lista)
  • Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinsonin massiivi, Mont Blanc, Mount Wilhelm (Wilhelmin lista, harvinaisempi tulkinta)
  • Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Vinsonin massiivi, Mauna Kea, Carstenszin pyramidi (tektoninen, mannerlaattoihin perustuva versio, josta Eurooppa on pois, myöskin harvinaisempi tulkinta)