Viron sisäministeri puhui halventavasti Sanna Marinista – Katso videolta, miksi kohu oli meppi Elsi Kataisen mielestä myös hyvä asia

Tasa-arvo

Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.) mukaan Viron sisäministerin Mart Helmen halventavat puheet Suomen pääministeri Sanna Marinista (sd.) nostivat esiin tasa-arvoajatteluun liittyviä syviä asenteita.

Kataisen mukaan on hyvä, että Helmen puhdein jälkeen jokainen joutuu tykönään miettimään, mitä itse ajattelee naisesta johtajana.

Kataista myös häiritsee ajatus, että tasa-arvo käsitetään aina vain naisten asiaksi. Katainen kommentoi aihetta Suomenmaan uudessa Täällä Eurooppa -videosarjassa.

– Miksi tätä asiaa kysytään aina vain naiselta? Miksi tasa-arvo on vain naisten ongelma, koska sitä se ei ole, Katainen sanoi.

– Nykyään myös poikien ja nuorten miesten pahoinvointi on sellainen tasa-arvoasia, joka täytyy ottaa vakavasti.

Täällä Eurooppa -lähetyksen voit katsoa tästä.

Kataisen mukaan Suomi sai Euroopan parlamentissa paljon positiivista huomiota uudesta naisvaltaisesta hallituksesta.

Nuorista, kielitaitoisista naisministereistä on oikeastaan tullut ihailevia kommentteja koko Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan, Katainen summaa.

Suomi ja Ruotsi näyttäytyvät EU:sta käsin usein edelläkävijämaina tasa-arvon suhteen, hän huomauttaa.

Euroopan tasolla tasa-arvoasioissa olisi kuitenkin Kataisen mielestä paljon tehtävää.

Vaikka europarlamentin naisjäsenten määrä kasvoikin kevään eurovaaleissa ja Euroopan komission johtoon valittiin ensimmäistä kertaa nainen, saksalainen Ursula von der Leyen, niin silti unioni näyttäytyy edelleen harmaiden, vanhempien herrasmiesten paikalta.

Myös sukupuolten välinen palkkatasa-arvo ja naisten osallisuus työelämään ovat Kataisen mukaan isoja kysymyksiä EU:n tasolla.

Hän myös huomauttaa, ettei Suomessakaan tasa-arvo ole vielä valmis, vaikka edelläkävijän maine onkin monelta osin perusteltua. EU on esimerkiksi huomauttanut Suomea siitä, että eri ammattien sukupuolittuminen on täällä niin vahvaa.

– On naisten työt ja on miesten työt, Katainen sanoo.

Tääl­lä Eu­roop­pa on Suo­men­maan uusi EU-ai­hei­nen vi­de­o­sar­ja, joka il­mes­tyy vä­hin­tään ker­ran kuus­sa.

Sar­jas­sa haas­ta­tel­laan kes­kus­tan eu­ro­par­la­men­taa­rik­ko­ja ajan­koh­tai­sis­ta asi­ois­ta. Kataisen haas­tat­te­lu oli sar­jan toinen lähetys.

Marraskuun videolähetyksessä europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen kommentoi europarlamentin ilmastolinjauksia. Voit katsoa videon täältä.