Virkamiehet analysoivat maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden eriyttämistä
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että hallituspuolueiden ministeritrio saa ensimmäisiä arvioita perustuslakivaliokunnan lausunnosta tänään iltapäivällä Kesärannassa.
– Katsomme askelmerkkejä eteenpäin. Maakuntavaalit tammikuussa on tavoite, mutta se riippuu nyt siitä, miten tässä päästään etenemään, Orpo sanoi.
Orpo uskoo trion arvioivan myös sitä, miten tiukasti lakipakettia pitää käsitellä kokonaisuutena.
Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan reformiministerit saivat aamulla sotea valmistelleen alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin katsauksen siitä, mitä sosiaali- ja terveysministeriön juristit ovat perustuslakivaliokunnan lausunnosta analysoineet.
Syvemmän analyysin virkamiehet tekevät valmiiksi Risikon mukaan maanantaiksi tai tiistaiksi. Reformiministereillä on kokous keskiviikkoaamuna, ja siihen mennessä virkamiesten analyysi on hänen mukaansa tullut. Edessä olevan työn suuruus selvinnee silloin.
Risikon mukaan nyt käydään läpi myös sitä, onko maakuntauudistus mahdollista eriyttää valinnanvapaudesta.
– Tämä on yksi asia, jota analysoidaan, että kuinka paljon siinä on työtä ja mitä muutoksia pitää mihinkin lakiin tehdä ja mikä vaikuttaa mihinkin. Onhan näillä asiallinen yhteys, mutta kuinka suuri se yhteys on, sitä nyt arvioidaan.
Eli kokoomukselle sopii, että lait voidaan käsitellä myös erikseen?
– Siihen ei olla otettu vielä mitään kantaa missään nimessä. Ensin pitää saada faktat, mikä vaikuttaa mihinkin. Aikoinaan on sovittu, että näitä viedään yhdessä, Risikko sanoo.
Risikon mukaan jo viime vuoden puolella oli tiedossa, että yhtiöittäminen on ongelmallinen.
– Pohdimme, että jos yhtiöittäminen pitää sieltä poistaa, pitää löytää jokin muu keino, millä saavutetaan ne tavoitteet, joita sillä on haettu eli kilpailuneutraliteetti, kustannusten läpinäkyvyys ja myös se, miten varmistetaan kilpailuoikeudellinen tilanne EU:ssa.
Kokoomukselle voisi käydä valinnanvapauden vaiheittainen käyttöönotto, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että eri työkalut, kuten sote-keskukset, palvelusetelit ja henkilökohtainen budjetti otetaan eri vaiheissa käyttöön. Perustuslakivaliokunta edellytti, että valinnanvapaus pitää ottaa vaiheittain ja porrastetusti käyttöön.
Väistyvä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei lähtenyt iltapäivällä arvioimaan tarkemmin, miten isoja korjauksia sote-uudistukseen on tehtävä.
– Voi sanoa niin, että töitä on paljon jäljellä.
Rehulan mukaan hankkeen vastuuhenkilöt ovat jo aloittaneet työn.