Vihreä kaksikko lipeää soterintamasta – "ei ole valmis"

Eduskunnan on tarkoitus äänestää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ensi viikolla.
Sote

Vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu ja Mari Holopainen ilmoittavat tiedotteessaan, etteivät tule äänestämään hallituksen sote-esityksen puolesta.

Vihreän kaksikon mielestä uudistuksessa on vielä niin paljon ongelmia, etteivät he voi sitä hyväksyä. Ongelmia on etenkin rahoituksessa. Holopainen ilmoittaa, ettei aio äänestää myöskään opposition esitysten puolesta.

Kasvukaupunkien rahoitus on turvattava, tarvekerroinmallin puutteet korjattava ja tutkimuksen rahoitus taattava. Näitä puutteita olisi pitänyt korjata ennen mallin hyväksymistä, Holopainen ja Hopsu arvioivat.

– Valtion hyvinvointialueille osoittama rahoitus erkaantuu vähitellen palvelujen todellisista järjestämiskustannuksista erityisesti sellaisilla alueilla, joissa kustannustaso on korkea, kuten valiokuntakäsittelyssä on noussut esiin. Sääntelyä indeksin rakenteesta on syytä muuttaa, Holopainen korostaa.

– Kannan huolta kuntiin jäävien palveluiden osalta. Missä tapahtuu kokonaisharkinta opetuksen ja sote-kulujen tasapainon suhteen? Tällä hetkellä kunta on voinut tätä tasapainoa hakea tuntiessaan alueen tilanteen hyvin. Priorisointi ei tietenkään ole helppoa, mutta sen tekeminen on oleellista. Tämä vastuu jäänee tämän jälkeen valtiovarainministeriölle ja viime kädessä eduskunnalle, Hopsu pohtii.

Maakuntaverokin olisi pitänyt saada heti voimaan.

– Maakuntaveron säätäminen on tärkeää siksi, että se laajentaa hyvinvointialueiden itsemääräämisoikeutta ja kannustaa taloudellisesti järkevään toimintaan, edustajakaksikko toteaa.

Eduskunnan on tarkoitus äänestää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ensi viikolla.