Juha Rehula Kauppalehdelle: Ensi viikolla tiedossa "tosi iso hetki"

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja paljastaa, että paluu eduskuntaan houkuttelee.
Sote

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen toteutuminen on täysin varmaa, entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoo Kauppalehdelle.

Keskustalaisen mukaan ensi viikon eduskuntakäsittely on merkittävä rajapyykki jättiuudistukselle, joka on vuosikymmenien saatossa kaatunut kerta toisensa jälkeen.

– Merkittävä osa epävarmuutta on poistumassa sillä hetkellä, kun eduskunnan puhemiehen nuija lyö pöytään. Se on iso hetki, tosi iso hetki.

Rehula katsoo, ettei malli, jossa valtio maksaa yksin sote-menot, voi olla lopullinen ratkaisu.

Hänestä on välttämätöntä, että hyvinvointialueilla on tulevaisuudessa mahdollisuus kerätä verotuloja.

– Mikä muu se voisi olla kuin maakuntavero. Se, että ollaan puhtaasti valtion rahoituksen varassa, en näe sitä oikein pitkällä aikavälillä mahdollisena. Pidän tarpeellisena maakunnan omien tulojen mahdollisuutta, että homma voi onnistua.

Rehulan pitää selvänä, että seuraavan hallituksen on otettava kantaa maakuntaveroon. Konkarivaikuttajasta olisi todellinen yllätys, jos hallitusohjelmassa ei olisi siitä kirjausta.

Nykyisin Pukkilan määräaikaisena kunnanjohtajana työskentelevä Rehula jäi rannalle viime eduskuntavaaleissa.

Hän myöntää, että paluu Arkadianmäelle kutkuttaa. Se voi kuitenkin olla kovan työn takana.

– Nimimerkillä eduskunnasta tippunut ei sinne niin vain palata, täytyy vähän olla ääniäkin. Minulla on Pukkilan kunnanjohtajuus määräaikaisena vuoden 2022 loppuun ja olen rakentanut tulevaisuutta – siltä osin kuin siihen voi itse vaikuttaa – siihen suuntaan, että olisin vielä ehdolla.