Venäläisviranomaiset vahvistivat merivartiostolle: Öljyvahinkoa ei ole
Venäjän viranomaiset vahvistivat maanantaina Suomenlahden merivartiostolle, ettei Laukaansuun satamassa vaurioituneella Koala-aluksella tapahtunut öljyvahinkoa.
– Saimme Venäjän viranomaisilta tiedon, että öljyvahinkoa ei ole sattunut Koala-aluksen osalta. Eli siinä mielessä hyvä tilanne, että öljyä ei ole päässyt mereen, Suomenlahden merivartioston operaatiopäällikkö, komentajakapteeni Pekka Niittylä kertoi STT:lle.
Merivartiosto tiedotti asiasta maanantaina myös viestipalvelu X:ssä. Merivartiosto kertoi jatkavansa tehostettua riskialusliikenteen valvontaa.
– Tietysti jatkamme tilanteen ja meriliikenteen seurantaa, mutta ainakaan mitään akuuttia hätää ei ole. Tietoomme ei ole tullut, että Suomen alueella tai sillä alueella, jolle me laitteillamme näemme, olisi mitään öljyvuotoa tai öljyä meressä, Niittylä kertoi.
Rajavartiolaitos kertoi viestipalvelu X:ssä, että sen toimintavalmius kaikkiin turvallisuustehtäviin merellä on korkea.
Öljytankkerin raportoitiin vaurioituneen Laukaansuun satamassa sunnuntaina. Laukaansuun eli Ust-Lugan satama sijaitsee Suomenlahden etelärannikolla Pietarista länteen lähellä Viron rajaa.
Rajavartiolaitos suuntasi sunnuntaina tilanteen takia valvontalentokoneita itäisen Suomenlahden alueelle. Rajavartiolaitoksen mukaan valvontalentokoneilla kyetään esimerkiksi havaitsemaan öljypäästöjä sekä johtamaan torjuntaoperaatioita.
Mitkä Suomen mahdollisuudet olisivat olleet auttaa Venäjää, jos sen alueella Suomenlahdella olisi syntynyt öljyvuoto? Merivartiostosta kerrottiin STT:lle, että avunannon täytyisi lähteä liikkeelle siitä, että öljyonnettomuuden tapahtuessa Venäjä pyytäisi sen hillitsemiseksi apua Suomelta tai muilta mailta.
– Pyynnön perusteella kartoitettaisiin mahdollisia resursseja, joita sinne voitaisiin lähettää, Niittylä sanoi.
Niittylän mukaan avunpyyntöön vastattaisiin Suomessa tapauskohtaisesti.
Suomella on öljyntorjuntakalustoa avomerellä tehtävään öljyntorjuntaan. Merivartioston vartiolaivat Tursas, Turva ja Uisko on varusteltu harjakeräinjärjestelmillä, joilla raakaöljyä voidaan kerätä merestä.
Öljyvahinkoa voidaan lisäksi rajoittaa öljyntorjuntapuomien avulla. Myös Merivoimien alukset on varusteltu vastaavilla järjestelmillä.
– Apu olisi varmaan tällaista, jos sitä päätettäisiin lähettää, Niittylä kertoi.
Ulkoministeriöstä asiaa kommentoitiin STT:lle sähköpostitse yleisellä tasolla ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon viitaten. Ulkoministeriön mukaan yhteydenpitokanavat venäläisviranomaisiin on säilytetty Suomen kannalta välttämättömillä sektoreilla.