Venäjä-pakotteita saatetaan alkaa kiertää, Uutissuomalainen kertoo

Pakotteet

Riski Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämiseen kasvoi toukokuun alussa, kun Venäjä salli rinnakkaistuonnin, Uutissuomalainen kertoo.

Rinnakkaistuonti tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi suomalaisyritysten tuotteita voi nyt viedä Venäjälle ilman tavaramerkin omistajan suostumusta ja ohi valtuutetun jakelijan. Aiemmin tämä on ollut kiellettyä, media kertoo.

– Rinnakkaistuonnin salliminen lisää riskiä siitä, että pakotteiden alaisia tuotteita voi kulkeutua Venäjälle valmistajan tietämättä ja valmistajalta lupaa kysymättä, jos kauppaa tehdään kolmanteen maahan, johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta toteaa.

Suomessa EU-tasolla sovittujen tuonti- ja vientipakotteiden noudattamista valvoo tullilaitos.

Tullin valvontaosaston johtajan Sami Rakshitin mukaan riski pakotteiden kiertämiselle on tiedossa ja Venäjän sallima rinnakkaistuonti on lisännyt osaltaan tätä riskiä, Uutissuomalainen kirjoittaa.

– Pakotteiden kiertäminen kierrättämällä tavaroita EU-alueelta kolmansien maiden kautta Venäjälle ja Valko-Venäjälle on ilmiö, johon liittyviä riskejä on pohdittu Venäjälle ja Valko-Venäjälle kohdennettujen pakotepakettien yhteydessä EU-komission aloitteesta.

Tulli tarkkailee tavaravirtoja sen varalta, onko viennissä mahdollisuutta pakotteiden kiertämiselle jonkin kolmannen valtion kautta. Rakshit ei medialle kommentoi, onko kiertämisestä varteenotettavia epäilyjä.

– Pakotteiden kiertämiseen on aina olemassa mahdollisuuksia ja sitä tarkkaillaan koko ajan.