Venäjä kiisti gps-häirinnän – Kremlin tiedottajan mukaan ”Venäjää syytetään milloin mistäkin”

Pääministeri Juha Sipilä arvioi sunnuntaina Ylellä, että gps-häirintä oli tarkoituksellista
Gps-häirintä

Venäjä kiisti maanantaina syytöksen, että se olisi tarkoituksellisesti häirinnyt Suomen gps-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana.

Asiasta kertoivat ainakin uutistoimistot AFP, Reuters ja Interfax.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina toimittajille, että hänellä ei ole mitään tietoa siitä, että Venäjä olisi asiasta vastuussa. Peskovin mukaan Venäjää syytetään säännöllisesti milloin mistäkin, useimmiten perusteettomasti. Samalla hän ohjasi kysymyksen puolustusministeriölle. Peskov kertoi Venäjän näkemyksen medialle pidetyssä puhelinkonferenssissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa.

Sipilä ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, minkä tahon epäillään olevan häirinnän takana. Hän sanoi kuitenkin, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.

Suomen viranomaiset olivat maanantaina asian selvittelystä vaiteliaita. Muun muassa Puolustusvoimista kerrottiin, että asiaa ei ainakaan tässä vaiheessa kommentoida.

Myöskään ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei kommentoinut asiaa STT:lle maanantaina. Aiemmin Soini on luvannut selvityksen asiasta.

Viestintävirasto puolestaan kertoi STT:lle sähköpostitse, ettei sillä ole asiasta uutta tietoa.

– Lentoliikenteen operaattoreilta tai käyttäjiltä ei ole tullut tähän päivään mennessä häiriöilmoituksia Viestintävirastolle Pohjois-Suomen alueelta. Myöskään maa-alueilta ei ole tullut ilmoituksia, virasto kertoi.

Yle kertoi perjantaina, että Suomen ilmatilan käytön hallinnasta vastaava ANS Finland antoi alkuviikosta ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen gps-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Varoitus ylsi Suomessa Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle ja Kittilästä itään Venäjän rajalle.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi sunnuntaina, että Suomi selvittää häirintää teknisesti. Hän arvioi, että lähteitä kyetään ainakin jossain määrin selvittämään. Niinistö vertasi reaktiota Suomen alueloukkauksiin.