Vehviläinen muistutti lipunnoston yhteydessä: "Sivistys on erityisesti sitä, miten suhtaudumme kanssaihmisiin"

Itsenäisyyspäivä

Siniristilippu on kuin ikkuna, joka tuo valon huoneeseen. Lipun lävitse katsomme maailmaa ja näemme siinä itsemme kuin muutkin kansakunnat, kuvaili eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) puheessaan perinteisen valtakunnallisen itsenäisyyspäivän lipunnoston yhteydessä Helsingin Tähtitorninmäellä. 

Vehviläinen muistutti, että tuhannet siniristiliput ympäri Suomenmaan muistuttavat meitä itsenäisyyden arvosta ja sotiemme veteraanien työstä maamme puolesta.

– Suomalaiseen kansanluonteeseen on totuttu liittämään sanat sisu ja sitkeys.  Mieluusti lisään näiden perään myös sanat sielukkuus ja sivistys. 

Itsenäisyytemme aikana olemme Vehviläisen mukaan tehneet vahvoja valintoja suomalaisten sivistyksen kohottamiseksi.

– Erityisen tärkeä askel oli, että pian itsenäistymisemme jälkeen, tasan sata vuotta sitten vuonna 1921 tuli voimaan oppivelvollisuuslaki. Näin luotiin pohja kaikille suomalaisille saada yleissivistyksen tärkeät taidot, puhemies painotti.

Seuraava suuri kehitysaskel otettiin, kun Suomessa siirryttiin peruskouluun.

– Tänä päivänä kaikilla suomalaisilla lapsilla ja nuorilla on aito mahdollisuus käydä koulua niin pitkälle kuin halua ja tahtoa on, Vehviläinen huomauttaa. 

Sivistys on Anu Vehviläisen mukaan kuitenkin aina vielä enemmän kuin käydyt koulut ja tutkinnot.

– Sivistys on erityisesti sitä, miten suhtaudumme kanssaihmisiin. Arvostammeko ja kunnioittameko heitä, maltammeko omalta puheeltamme kuulla mitä toisella on sanottavaa. 

– Usein sanotaan, että sivistyksen mitta on, miten suhtaudumme heikommassa ja  haavoittuvassa asemassa oleviin lähimmäisiin. Arvelen, että meillä jokaisella on aina tässä hieman petrattavaa. Näin adventin aikaan voimme erityisesti aina pohtia omia tekojamme, sanojamme ja ajatuksiamme. Olemmeko toisillemme hyviä lähimmäisiä, puhemies Vehviläinen aprikoi itsenäisyyspäivänä.