Vasemmistoliitto ja vihreät vaativat Stubbia tilille lausunnoistaan

Välikysymys

Vasemmistoliitto ja vihreät vaativat välikysymyksessään valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok.) tilille virheellisistä lausunnoista eduskunnassa ja mediassa. Puolueiden mukaan kansalaisten luottamus lainvalmistelun tasoon on kärsinyt.

Välikysymyksen alkuperäisenä pontimena olivat Stubbin lausunnot hallintarekisteriuudistuksesta eduskunnan kyselytunnilla viime viikon torstaina.

Stubbin mukaan hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista noin 90 prosenttia oli myönteisiä, vaikka luku oli Helsingin Sanomien selvityksen mukaan 9,5 prosenttia.

Lisäksi puolueet toteavat Stubbin antaneen viime viikon tiistaina ymmärtää, että hallitus on perumassa eläkkeen saajien asumistukeen kohdistuvat leikkaukset.

– Samana iltana kävi ilmi, että hallitus säästää 5 miljoonaa euroa ja myöhemmin enemmän eläkkeensaajien asumistuesta jäädyttämällä enimmäisasumismenot. Tästä säästöstä ministeri valtiovarainministeri Stubb ei kertonut eduskunnalle mitään, välikysymyksessä sanotaan.

Syyskuussa Stubb puolestaan sanoi Ylelle, että kaavailut pakkolait on valmisteltu huolellisesti perustuslakiasiantuntijoiden kanssa.

MTV Uutiset selvitti myöhemmin, ettei perustuslakiasiantuntijoilta ole saatu kirjallisia lausuntoja asiasta.

– Jos ministerin sanaan ei voi luottaa, muuttuu päätöksenteko eduskunnassa mahdottomaksi, välikysymyksessä sanotaan.

SDP oli harkinnut välikysymykseen osallistumista, mutta päätti tänään aamulla jättäytyä pois.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne tviittasi, että Stubbin vakavoituminen virheensä edessä vaikutti ja että puolue keskittyy työllisyyteen liittyvään välikysymykseen.